Čiji je, zapravo, Wizz Air

Wizz Air, jedna od avionskih kompanija s najbržim rastom u Evropi i vodeći niskotarifni avioprevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi, postigao je novi rekord po broju putnika. Kompanija je u proteklih 12 mjeseci prevezla više od 30 miliona putnika, dok je poslovanje u Evropi poraslo za 24 odsto u odnosu na prethodni period.

Stižu novi avioni

U sklopu najvećeg proširenja poslovanja pokrenutog početkom marta, Wizz Air uvodi 700 novih letova sedmično i očekuje isporuku 21 avion tipa Airbus u svojim evropskim bazama. Za dva mjeseca Wizz Air je već uveo 34 nove niskotarifne linije u svojoj evropskoj mreži i predstavio tri nove destinacije: Atinu, Harkov i Beč. Streloviti uspon kompanije dovodi do pitanja otkuda Wizz Airu finansijska snaga za takmičenje s najvećim nacionalnim avioprevoznicima?

– Wizz Air je ustvari samo evropska podružnica daleko većeg globalnog plana iza kojeg stoji kompanija Indigo Partners, tvrdi portal Tango Six.

Iako joj je sjedište u Mađarskoj i predstavlja se kao mađarska kompanija, Wizz Air bi prije mogao biti britanska kompanija jer je sjedište kompanije majke, Wizz Air Holding, u britanskoj poreskoj oazi Jersey.

Dionicama kompanije trguje se na Londonskoj berzi, gdje spada među 350 najjačih kompanija kojima se trguje na toj globalnoj berzi. Ali Wizz Air zapravo nije ni britanska kompanija jer mu je najveći investitor Indigo Partners, američka privatna investiciona kuća, specijalizovana za investicije u transportu, dok većinu dioničara čine američke investicione kuće, među kojima i JP Morgan.

Wizz Air je osnovan 2003. godine, a dobit ostvaruje od 2012. Prema posljednjem objavljenom financijskom izvještaju za 2016. godinu, kompanija je ostvarila 1,57 milijardi eura prometa, što je 10 odsto više nego prethodne godine, uz dobit od 246 miliona eura, ili 28 odsto više nego godinu ranije.

U regionu, Wizz Air je najveći niskobudžetni avioprevoznik, ima tri baze, u Skoplju, Beogradu i Tuzli. Leti još i iz Ljubljane, Splita, Osijeka, Sarajeva, Prištine, Ohrida, Podgorice i Niša.

Ranije je kompanija letjela još i iz Zagreba i Dubrovnika, a Wizz Air je vlasnik kompanije Wizz Air Bosnia kroz koju zapošljava radnike koji lete iz baze u Tuzli.

Prošle godine s dva srpska aerodroma u Beogradu i Nišu, kompanija Wizz Air prevezla je ukupno 745.000 putnika, što je porast od 37 odsto u odnosu na 2016. godinu prenosi portal Aviatica.

Šire se prema Aziji

Wizz Air je prošle godine dodao drugi avion u svoju beogradsku bazu i otvorio četiri nove linije. Uz najavljenu liniju iz Niša prema Beču za kraj ove godine kompanija će iz Srbije, prema trenutnim kapacitetima, moći putnicima ponuditi ukupno 900.000 sjedišta, što je povećanje od 7 odsto.

Suvlasnik Wizz Aira fond Indigo Partners nastao je 2002. godine, sa sjedištem u Finiksu, u SAD-u. Indigo Partners je suvlasnik pet niskobudžetnih aviokompanija, a osim tri veće – američki Frontier, meksički Volaris, evropski Wizz Air – ima još dvije manje nove kompanije, čileanski JetSmart i Volaris Costa Rica.

Tih pet kompanija ima oko 60 miliona putnika, što je više od Norwegiana, Spirita, JetBluea, a blizu je easyJetu, navodi Tango Six.

Međutim, Indigo je kupio čak 430 Airbusovih aviona tipa A320, vrijedne 49,5 milijardi dolara, što je najveća narudžba aviona odjednom kod jednog proizvođača. To znači da će se Indigo Partners vrlo brzo popeti na sam vrh niskotarifnih avioprevoznika u Evropi i Americi, objašnjava Tango Six.

U Evropi, Wizz Air je niskobudžetni lider u središnjoj i istočnoj Evropi, a širi se i prema Aziji. Nedavno je otvorena baze u Gruziji, te linija prema Kazahstanu, Azarbajdžanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

maj 9, 2018 at 8:07 am