Kroz aerodrome prošle godine prošle tri i po Crne Gore

Podijeli

U okviru Festivala investicija i nekretnina (FREI) koji se održava u Budvi održan je panel “Aerodromska infrastruktura kao osnovni faktor dostupnosti destinacije”. Svoj pogled na sve okolnosti koje utiču na razvoj aerodromske infrastukture dali su izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić, direktor Aerodroma Pula Svemir Radmilo, Roko Tolić sa Aerodroma Dubrovnik, kao i Željka Radak Kukavičić, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Radak Kukavičić je istakala da je Crna Gora prepoznata kao aviodestinacija i da je razvoj tog vida saobraćaja imperativ.

“U Crnu Goru oko 50 odsto gostiju dolazi avionom i to je otprilike prosjek na svjetskom nivou. Posljednjih godina svi pokazatelji su u rastu a dolazak niskobudžetnih aviokompanija je naravno doprinjela tome. Naša je želja i ono na čemu svi zajedno naporno radimo da otvorenost Crne Gore bude još veća posebno ka tržištu Zapadne Evrope”, kazala je ona, prenosi CdM.

Jedna od glavnim tema panela bila je-prednosti i mane davanja aerodroma pod koncesiju.

“Mi u Crnoj Gori imamo različite stavove o budućem razvoju naših aerodroma a konačne odluke tek treba da se donesu. Ja moram da naglasim da mi imamo kompaniju koja iz godine u godinu ima sve bolje rezlultate, na koju svi možemo da budemo ponosni. Samo prošle godine imali smo promet putnika od gotovo 2,2 miliona, što znači da je oko 3 i po Crne Gore prošlo kroz naše aerodrome. Svjesni smo da moramo da širimo kapacitete ali moramo i da budemo oprezni i sagledamo sve aspekte”, istakao je Orlandić.

Direktor Aerodroma Pula kaže da nije protivnik koncesije.

“Za mene postoji samo pitanje-da li ste uspješni u upravljanju. Ako vam jedan poslovni način donosi prihod-i vama i lokalnoj zajednici-zašto mijenjati? Ne znam zašto bi koncesionar bolje to radio? Treba biti veoma obazriv i uključiti lokalnu zajednicu jer ona najviše trpi-i štete i koristi”, jasan je Radmilo.

Direktor trgovine Aerodroma Dubrovnik kaže da jedna stvar mora biti jasna.

“Bez obzira na napore svih naših država da obnavlja i gradi putnu infrastrukturu, mi u avijaciji imamo običaj da kažemo da vas 2 km puta neće odvesti nigde ali da ako imate 2 km piste-stići ćete gdje god želite. Naravno da koncesionar dolazi da zaradi ali zato svaka država mora biti pametna i treba da okupi spretne i pametne ljude koji će izmjeriti sve i donijeti pametnu odluku. Mi smo na Aerodromu Dubrovnik uspjeli u namjeri da dokažemo da možemo sami da vodimo i podignemo kompaniju do nivoa na kojem je sad. Naravno, crpili smo jedan dio sredstava iz fondova Evropske Unije ali je i za to trebalo imati stručan kadar koji je uspio da ispuni sve stroge uslove EU”, ocijenio je Tolić.

Učesnici panela su zaključili da je ovaj dio Evrope izuzetno zanimljiv stranim turistima i da veliki rast aviosaobraćaja na gotovo svim aerodromima o tome jasno govori. Zato, saglasni su, treba tu šansu iskoristiti ali prije svega nastaviti sa ulaganjem u razvoj infrastrukture, kako bi svaki putnik ponovo odlučio da dodje.

Moderator panela bio je Alen Šćuric, jedan od najcjenjenijih vazduhoplovnih analitičara na ovim prostorima.