Za Gorenje stigle tri ponude iz Kine

Podijeli

Za preuzimanje najmanje 50 posto udjela u Gorenju, stigle su tri ponude iz Kine. Radi se o kompanijama Qingdao Haier, Midea i Hisense Electric, saznaje se neslužbeno, prenosi SEEbiz.

Pristigle ponude će razmatrati vlasnici u idućih nekoliko dana. Među vlasnicima je najveće Kapitalsko društvo (Kad) sa 16,37 odsto udjela.

Gorenje je 9. novembra prošle godine najavilo da će grupa zbog neostvarivanja nekih ključnih ciljeva započeti s traženjem strateškog partnera. Radilo bi se o investitoru koji bi postao novi suvlasnik kompanije te koji bi Gorenju pomogao pri dugoročnom rastu i razvoju.

S obzirom na to da se u industriji kućanskih aparata na zapadu već neko vrijeme odvija konsolidacija, kao mogući kupac spominje se strateški vlasnik iz Azije kojega bi Gorenje zanimalo zbog mogućnosti prodora na evropsko tržište. Na tržištu kućanskih aparata godišnje se obrne oko 250 milijardi dolara, a ta će brojka do 2020. narasti na 340 milijardi.

U oktobru prošle godine, Gorenje je potvrdilo da je dogovorilo prekid saradnje s Panasonicom, u sklopu koje je zadnjih godina razvijao i prodavao mašine za pranje rublja i hladnjake za evropsko tržište pod brandom te japanske korporacije, objavili su u utorak slovenački mediji.