Jedini način da konačno prestanete da pušite

Ilustracija (Stock photo)

Rezultati studije koja je sprovedena na Oksfordu pokazuju da je naglo ostavljanje cigareta najbolji način da zaista i prestanete da pušite.

Tokom istraživanja, naučnici su došli do saznanja da pušači koji prestanu da puše imaju čak 25 odsto veće šanse da poslije četiri nedjelje i dalje ne puše, ali i 42 odsto više šansi da ne puše ni kroz narednih šest mjeseci. To, nažalost, ne važi za one koji su postepeno prestajali da puše prije nego što su konačno i „presjekli“.


Naime, objašnjenje se krije u tome što su osobe koje su smanjivale broj popušenih cigareta teže odlučile da definitivno „presjeku“, a ta praksa ujedno i pojačava potrebu za cigaretama. Ipak, ako riješite da više ne pušite, onda se odmah mirite sa tim da cigarete neće biti dio vašeg života u narednom periodu. Takođe, mentalno će vam biti lakše i vaše tijelo neće tražiti nikotin.

Godinu nakon što prestanete da pušite rizik od kardiovaskularnih bolesti se smanjuje za 50 odsto, a deset godina nakon što prestanete da pušite smanjuje se i rizik od upale pluća, prenosi sajt RTV Budva.

maj 10, 2018 at 12:37 pm