Banka Engleske zadržala ključnu kamatu, funta pala

Podijeli

Centralna banka Engleske (BoE) uzdržala se od povećanja ključne kamatne stope, ali je snizila projekciju privrednog rasta Britanije za ovu godinu.

Za to je “okrivila” hladno vrijeme i sniježne oluje koje su zemlju zadesile na samom izmaku zime.

Devetočlani monetarni odbor BoE je većinom glasova (7:2) izglasao zadržavanje ključne kamatne stope na 0,5 odsto, što je i bilo očekivano na finansijskim tržištima, ocjenjuje agencija AP.

Dva su razloga za zadržavanje kamatne stope na postojećem nivou – nizak privredni rast u prvom tromjesečju od tek 0,1 odsto i veći pad inflacije od očekivanog, budući da su potrošačke cijene, u godini zaključno sa martom, porasle za 2,5 odsto, što je značajno ispod projekcije banke od skoro 3,0 odsto.

Inflacija će, kako procjenjuju u BoE, usporiti na 2,1 odsto kroz godinu dana, da bi kroz dvije godine ušla u ciljani raspon banke od 2,0 odsto.

Privredni rast britanske ekonomije će iznositi 1,4 odsto u ovoj godini, što je znatno niže u odnosu na raniju projekciju BoE od 1,8 odsto.

Nakon takve odluke centralne banke, funta je pala za 0,3 odsto na 1,3511 dolara.

Guverner BoE Mark Karni je poručio da ta institucija i dalje planira “skromno” pooštravanje monetarne politike i da je britanska ekonomija u boljem stanju nego što nedavno objavljeni podaci sugerišu.

Mišljenja je da je usporavanje ekonomije iz prvog tromjesečja bilo posljedica samo privremenog fenomena povezanog sa lošim vremenskim uslovima.