U Deutsche Telekomu ljuti: Superakvizicija Vodafona narušava konkurenciju

Podijeli

Vodafone je opasno “zakucao na vrata” Deutsche Telekoma (DT) čiji čelnik tvrdi da će ogromno preuzimanje britanskog mobilnog operatera narušiti konkurenciju na njemačkom tržištu.

Vodafone je postigao sporazum s američkom kompanijom Liberty Global o preuzimanju njihove telekomunikacione mreže za 18,4 milijardi eura. Radi se o kablovskoj te mreži fiksne telefonije u Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Preobražaj Vodafonea

Prema sporazumu, Liberty će dobiti 10,6 milijardi eura u gotovini, a ostatak iznosa koji će Vodafone platiti odnosi se na preuzimanje duga. Radi se o najznačajnijem preslagivanju na evropskom telekomunikacionom tržištu u zadnjoj deceniji. Ako ga odobre regulatori, Vodafone će ovim preuzimanjem od isključivo mobilnog operatera do prije 10-ak godina postati najveći evropski provajder usluga brzog interneta i kablovske televizije s 54 miliona korisnika i mrežom koja doseže 110 miliona domaćinstava. Izvršni direktor Vodafonea Vitorio Kolao istakao je da će ova transakcija pretvoriti kompaniju u najvećeg pružaoca fiksnih i mobilnih usluga.

Što se tiče njemačkog tržišta, Kolao smatra da preuzimanje neće narušiti konkurenciju jer se ne preklapaju usluge postojeće Vodafone-ove mreže Kabel Deutschland i Unity Medije. Međutim, tako baš ne misli prvi konkurenti, Deutsche Telekom i Telefonica Deutschland.

Loša vijest za DT

“Lično ću se uvijek zalagati za poštenu konkurenciju za naše kupce”, kazao je prvi čovjek DT-a Tim Hotges.

Vitorio Kolao nije mu ostao dužan.

“On želi zadržati (DT-ovu) dominaciju kao jednog nacionalnog igrača. Imam lošu vijest za njega: sada će biti još jedan nacionalni igrač”, kazao je Kolao, a prenosi Reuters.

Markus Has, izvršni direktor trećeg mobilnog operatera u Njemačkoj, Telefonice Deutschland, pozvao je regulatora tržišta da detaljno ispita uticaj ove velike akvizicije na tržišnu konkurenciju.

Jasno je da će najavljena transakcija stvoriti monopolistu u distribuciji kablovskog sadržaja i de facto duopol u fiksnoj infrastrukturi”, kazao je Has. Naime, Vodafone će imati trećinu tržišnog udjela, a DT 40 odsto, javlja Reuters a prenosi Poslovni dnevnik.