Vrijednost tržišta digitalnog marketinga u Srbiji 29,5 miliona eura

Ilustracija

Regionalna konferencija o digitalnom i interaktivnom marketingu Digital Day 2018 održana je 8. i 9. maja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, pod sloganom New Signal.

Svoja iskustva o aktuelnim trendovima učesnicima su prenijeli brojni predavači i učesnici panela – eksperti za marketing i digitalne medije, donosioci odluka, kreativni umovi, vizionari i tehnološki entuzijasti, saopštili su organizatori, prenosi eKapija.

Rade Tričković, direktor u agenciji Httpool, predstavio je rezultate istraživanja ADEX o potrošnji u digitalnom marketingu. On je istakao da je tržište online oglašavanja u Srbiji u 2017. godini bilo vrijedno 29,5 miliona eura.

„To je značajan napredak i pokazuje rast tržišta online oglašavanja u odnosu na 2016 za 25 odsto“, objasnio je Tričković i dodao da je Srbija uprkos tome još daleko od evropskih prosjeka, gdje je oglašavanje na mobilnim uređajima već prestiglo TV.

Najveći udio u oglašavanju u Srbiji ima displej (26 odsto), nakon toga search (22 odsto), a „classifieds“ oglasi učestvuju sa 19 odsto, odnosno više od 3 miliona eura.

Tričković je napomenuo da su video, oglašavanje na mobilnim uređajima i social advertising generatori rasta tržišta. Tako je mobilno oglašavanje u odnosu na prethodnu godinu zabilježilo rast od čak 98 odsto, uz udio od 12,99 miliona eura, dok video u ukupnoj vrijednosti online oglašavanja učestvuje sa 44 odsto.

Koliko će GDPR uticati na digitalni marketing

Konstantin Kamaras, predsjednik borda direktora IAB Evropa, govorio je o eko sistemu i digitalnim trendovima i tom prilikom naveo da se dešava revolucija kvaliteta. Govoreći o značaju uvođenja GDPR-a, rekao je da će on donijeti manji broj raspoloživih podataka, ali će oni biti kvalitetniji, dok je Greg Mroczkowski, public policy menadžer IAB Europe, istakao da nova regulacija u vezi sa čuvanjem podataka neće kočiti ekonomsku aktivnost, nego će za određene učesnike na tržištu predstavljati prednost.

„Zaštita podataka je veoma važna. Najveći evropski advent kanal je digital i on je veći od televizije. Advertajzeri troše oko 42 miliona eura  na digitalni advertajzing, a čak 1,5 milion poslova je povezan s advertajzingom“, objasnio je Mroczkowski.

Johann Wrede, globalni potpredsjednik strateškog marketinga u kompaniji SAP Hybris, govorio je o marketingu sa svrhom, o tome zašto je važan i kako ga postići.

„Čak 60 odsto milenijalaca traži poslodavce koji imaju jasnu svrhu svog rada. Mi gradimo kulturu svrhe i zbog toga se o biznisu mora razmišljati globalno“, rekao Wrede.

Marijana Prpić iz Googlea objasnila je kako digitalni način razmišljanja može transformisati biznis i šta vještačka inteligencija donosi u ovom poslu.

Dodijeljene nagrade IAB MIXX Awards Srbija 2018

Ove godine je Digital Day prvi put trajao dva dana, a na kraju drugog dodijeljene su nagrade za najuspješnije digitalne kampanje i projekte, Mixx Awards.

Gran pri IAB MIXX Awards Srbija dodijeljen je kampanji „Bolje visiti na Guarani, nego na grani“, koju je radila marketinška agencija Pioniri communications za kompaniju Knjaz Miloš – Guarana. U kategoriji Best product Launch nagradu je dobila kampanja za Ferninand knedle.

U kategoriji Best Social Community Building pobijedila je kampanja „Čuvaj se“ – djelo kreativaca iz Direct media za SPIKS. Kampanja „Već 20 godina nije svejedno“, koju je kreirala agencija Ovation BBDO za Nectar nagrađena je u kategoriji Best Social Influenser Marketing, dok je Best Native Advertising Campaign, po mišljenju žirija, bila kampanja „Moja kravica trougao“, koju je za kompaniju Imlek radila Direct media.

Za najbolju video advertising kampanju proglašena je „Nađi novi posao“, agencije McCann Beograd koja je rađena za Poslovi Infostud, dok je nagrad Best Branded content osvojila agencija McCann Beograd, kampanjom „Pirulolci“za Froneri Adriatic.

Najbolja u kategoriji Best Direct Respond and Lead Generation Campaign je kampanja DM Triangulate – Societe generale M banking, koju je radio tim Direct media. Best Brand Awareness Campaign nagrada pripala je još jednom agenciji Ovation BBDO za kampanju „Već 20 godina nije svejedno“, za kompaniju Nectar, dok je priznanje za najbolji korporativni vebsajt osvojila je Wireless Media za Wireless Media Corporate Website.

McCann Beograd osvojio je nagradu i u kategoriji Best Cross Media Integration sa kampanjom „Coke loves local“, za Coca-Cola company. Najbolji mikrosajt je „Beograd živi“ koji je uradila Wireless media, a najbolji u Mobile kategoriji je „Moja kravica AR Bojanka“ sa aplikacijom za kompaniju Imlek, rad tima Direct media.

Pioniri su pobijedili kategoriji Best Social Media Campaign sa kampanjom „Bolje visiti na Guarani, nego na grani“ za Knjaz Miloš – Guarana.

maj 11, 2018 at 12:06 pm