Zeleni talas na evropskim berzama: Indeksi u plusu sedam nedjelja uzastopno

Podijeli

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene dionica blago su porasle, pa su indeksi pred dobicima sedmu nedjelju zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz u tri godine.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,1 posto, pa je na putu dobitaka sedmu nedjelju zaredom.

Londonski FTSE indeks oslabio je jutros 0,05 posto, na 7.698 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,02 posto, na 13.020 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.537 bodova, prenose agencije.

Tržištima podršku pruža jučerašnji znatni rast berzanskih indeksa na Wall Streetu drugi dan zaredom jer su nakon izvještaja o inflaciji u SAD-u splasnule bojazni od ubrzanja tempa povećanja ključnih kamatnih stopa američke centralne banke.

U aprilu su u SAD-u potrošačke cijene porasle 0,2 posto na mjesečnom nivou, manje nego što su analitičari očekivali i sporije u odnosu na prethodne mjesece.

Uprkos tome, vjeruje se da će Fed u junu povećati kamate po drugi put u ovoj godini, no barem neće, kažu analitičari, ubrzati tempo povećanja cijene novca.

S obzirom na inflaciju i rast potrošnje, što podstiče rast najveće svjetske ekonomije, analitičari u ovoj godini očekuju povećanje kamata Feda u tri navrata, a ne četiri kako su se neki plašili.

Podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati evropskih kompanija.

Prema dosad objavljenim izvještajima, kompanije iz sastava MSCI EMU indeksa ostvarile su u prvom tromjesečju rast dobiti za 16 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

A nakon snažnog rasta posljednjih dana, cijene su se nafte stabilizovale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 20-ak centi, na 77,30 dolara, nakon što je juče po prvi put nakon tri i po godine dostigla nivo od 78 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio 10-ak centi, na 71,25 dolara.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 0,7 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,2 posto, na 22.758 bodova.