Gdje je Šinavatra: Region nema nijednog milijardera

Podijeli

U 2018. godini na Zapadnom Balkanu nema nijednog milijardera – pokazuju novi podaci američkog magazina Forbes, na osnovu kojih je poznati statističar Jakub Marian napravio mapu bogataša.

Portal Slavorum piše da novi podaci zapravo nijesu podaci o pojedincima, već govore o jačini njihovih preduzeća i napominje da je Marian mapu sačinio na osnovu upoređenja broja milijardera u odnosu na 100.000 stanovika u svakoj državi Evrope.

Region Zapadnog Balkana ostao je “crven”, bez ijednog registrovanog milijardera.

Januarski podaci

Forbes je u januaru objavio popis najbogatijih Balkanaca, među kojima je bio i crnogorski državljanin Taksin Šinavatra, misteriozni biznismen porijeklom s Tajlanda. Forbes je njegovu imovinu procijenio na 1,78 milijardi dolara.

Šinavatra je bio premijer Tajlanda od 2001. do 2006, kada se u toj zemlji odigrao puč koji ga je zbacio sa vlasti. Više puta je bio optuživan za korupciju, a jedno vrijeme je imao i udio u dionicama fudbalskog kluba Mančester siti. Obogatio se zahvaljujući svojoj Šin korporaciji za telekomunikacije. U Crnoj Gori nastavio je da uživa u luksuznom životu.

Osim Šinavatre, na listi regionalnih milijardera su i Filip Cepter iz Srbije sa pet milijardi dolara bogatstva, kao i hrvatsko-čileanska porodica Lukšić, čija je imovina procijenjena na čak 15 milijardi dolara.