Posjeta Parku prirode “Piva” koštaće euro, branje pečuraka 5 eura, pecanje 15 eura…

Podijeli

Vlada Crne Gore usvojila je cjenovnik naknada za korišćenje dobara regionalnog Parka prirode „Piva“.

Prema cjenovniku kojeg objavljuje Portal Analitika, posjeta parku koštaće euro, branje pečuraka po danu 5 eura, pecanje na Trnovačkom i Stabanjskim jezerima 15 eura, dok će naknada za splavarenje iznositi 100 eura po splavu.

Prema cjenovniku, turiste će koštati angažovanje vodiča 10 eura po satu, koliko će iznositi i džip tura po satu.

Prostor za logorsku vatru će turiste koštati 5 eura po danu, jedno noćenje u Spomen domu 7 eura po osobi, a iznajmljivanje bicikla 3 eura po satu, odnosno 14 eura po danu.

Godišnja dozvola za branje i sakupljanje šumskih plodova, gljiva, ljekovitog i aromatičnog bilja će turiste i posjetioce iz Crne Gore koštati 50 eura, a dnevna 5 eura.

Dnevna naknada za ribolov na rijeci Tari i rijeci Pivi će koštati sedam eura, a sezonska 45 eura.

Za splavove koji ulaze u PP “Piva” iz NP “Durmitor” do Šćepan Polja kroz teritoriju PP “Piva” zadovoljstvo će koštati 100 eura, a kajakaše 15 eura, dok će naknada za kajakaše koji otpočinju rafting na teritoriji PP “Piva” do Šćepan Polja to koštati 10 eura.

pivaNaknada za korišćenje znaka parka prirode u komercijalne svrhe je 200 eura.

Djeca do 15 godina starosti oslobođena su plaćanja naknada za ulazak u park prirode satu. U cijenu je uračunat PDV. Lica koja imaju boravište na teritoriji opštine Plužine odnosno posjeduju imovinu na teritoriji parka prirode, oslobođena su plaćanja naknada za ulazak u park prirode.

Ulazak u park prirode se ne naplaćuje za Dan planete zemlje – 22. april, Međunarodni dan biodiverziteta – 22. maj, Dan evropskih parkova – 24. maj, Dan opštine Plužine – 4.avgust, Dan proglašenja ekološke države Crne Gore – 20. septembar.

Na prvi pogled, potpisnik ovih redova je stekao utisak da se radi o izuzetno visokim cijenama, s obzirom da nije riječ o nacionalnom parku već o novouspostavljenom parku prirode…