Radnicima u IBM-u zabranjeno korišćenje USB-a

Podijeli

Zaposleni u IBM-u ne smiju da koriste prenosive memorijske uređaje poput USB stikova, SD kartica i eksternih hard diskova.

Mogućnost štete po „finansije i reputaciju ove kompanije“, ako bi zaposleni izgubio podatke memorisane na prenosnom uređaju ubrzala je ovu odluku, piše sajt Register, koji prati IT sektor, a prenosi BBC na srpskom.

Umjesto toga, ako treba da premJeste podatke s jednog mjesta na drugo, zaposleni to mogu da urade koristeći internu mrežu.

U odluci kojom se zabranjuje korišćenje eksterne memorije stoji da je menadžment kompanije svjestan da zaposlenima neće biti lako da poštuju ovo pravilo.

Gubitak podataka

Ovo je odlučila Šamla Naidu, šefica sektora za globalnu bezbjednost u IBM-u.

Neka odjeljenja ove kompanije ne koriste prenosivu memoriju već neko vrijeme, kaže Naidu, ali sada se ova odluka sprovodi širom svijeta. Očekuje se da će zaposleni u IBM-u prestati da koriste USB do kraja maja.

Komentarišući ovu odluku, portparolka kompanije je izjavila: „Redovno preispitujemo naše standarde sigurnosti i poboljšavamo ih kako bi zaštitili IBM i naše klijente u okruženju koje je istovremeno i složeno i opasno.“

Ekspert za bezbjednost Kevin Bomon rekao je: „Ovo je veoma hrabar potez za IBM, jer USB uređaji predstavljaju pravu prijetnju – veoma je lako izvući podatke iz kompanije, korišćenjem ovih uređaja ili unijeti softver koji nosi virus.“

Međutim, rekao je, IBM će imati problema da sprovede ovaj plan.

„Tehnički, veoma je lako da kontrolisati pristup USB memoriji, kao i pratiti koji podaci su kopirani na ove uređaje“, kaže Bomon.

„Ali u realnosti, biće problema, jer mnogi zaposleni koriste ove memorijske uređaje u legitimne poslovne svrhe – to znači da oni moraju da promijene svoje navike.“

Sumir Karaji, direktor za bezbjednost u kompaniji 1E, tvrdi da je zabrana u IBM-u „pretjerana reakcija“ ljudi koji se bave bezbjednošću podataka, koji kao da ne shvataju da postoji puno načina da podaci nestanu iz kompanije.

„Zabrana korišćenja USB-a neće spriječiti ljude da kradu podatke“, rekao je. „Što se tiče slučajnog gubljenja uređaja, vi takođe vrlo lako možete da izgubite laptop, pristup FTP serveru ili NAS uređaju (network-attached storage).“

Ova zabrana stiže malo prije nego što u Evropi krene sprovođenje strogih pravila čuvanja podataka.

Generalna odredba za zaštitu podataka o ličnosti (GDPR) stupa na snagu 25. maja, a stroge kazne čekaju kompanije koje ne budu štitile osjetljive lične podatke.