Rekordne cijene nafte od 2014.

Ilustracija

Na svjetskim tržištima cijene nafte su rasle i prošle sedmice, dosegnuvši nove najviše nivoe od novembra 2014. godine, jer je Vašington najavio ponovno uvođenje sankcija Iranu, prenose agencije.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla 2,8 odsto, na 77,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,2 odsto, na 70,70 dolara.

Cijene nafte rastu sedmicama, a novi podsticaj tom trendu uslijedio je nakon odluke SAD-a o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovnom uvođenju sankcija Iranu, koji proizvodi oko četiri odsto svjetske nafte.

To bi moglo dovesti do smanjenja snabdijevanja naftom s Bliskog istoka u trenutku kada je ponuda na tržištu gotovo izjednačena s potražnjom, a najveća izvoznica, Saudijska Arabija i najveći svjetski proizvođač Rusija, u skladu s dogovorom, ograničavaju proizvodnju kako bi održali cijene.

Od januara 2017, naime, OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i time poduprli cijene.

Rast cijena nafte zahvaljuje se „istoj mješavini podsticajnih faktora: Iranu, Venecueli i tome što Saudijska Arabija ne namjerava da ponudi više nafte na tržištu“, kaže Džon Kilduf, partner u kompaniji Again Capital.

Mnogi analitičari očekuju da će cijene nafte rasti kako se iranski izvoz bude smanjivao. „Uzlazni trend (cijena) ostaje snažan i netaknut“, kaže Robin Biber iz londonskog PVM Oil Associatesa.

No, kako evropske zemlje planiraju da zadrže nuklearni sporazum s Iranom, ponuda nafte iz te zemlje samo će se postupno smanjivati.

U američkoj investicionoj banci Jefferies očekuju da će iranski izvoz nafte početi da pada u sljedećih nekoliko mjeseci.

„Očekujemo da će oko oktobra iranski izvoz biti smanjen za 500.000 barela dnevno te u konačnom za milion barela dnevno“, procjenjuju analitičari Jefferiesa.

Izvršni direktor austrijske naftne kompanije OMV Rainer Sile kazao je, pak, da će cijene nafte porasti nakon što SAD ponovno uvede sankcije Iranu.

„Još nije jasno kakve će tačno sankcije SAD uvesti. No, očekujem da će na londonskom tržištu cijena barela biti bliža nivou od 80 dolara nego 70“, rekao je Sile.

S druge strane, snažniji rast cijena nafte sprječava rast proizvodnje u SAD-u, što povećava ponudu na svjetskim tržištima i tako otežava napore OPEC-a koji smanjenom proizvodnjom nastoji podržati cijene.

Prošle sedmice proizvodnja u SAD-u je dostigla rekordne nivoe od 10,7 miliona barela dnevno, blizu proizvodnje Rusije, vodećeg svjetskog proizvođača, koja doseže 11 miliona barela dnevno.

A u SAD-u se može očekivati daljnji rast proizvodnje, s obzirom da je kompanija Baker Hughes javila da je prošle sedmice broj bušotinskih postrojenja u SAD-u porastao šestu sedmicu zaredom, i to za njih 10, na ukupno 844, najviši nivo od marta 2015. godine. U istom periodu prošle godine bilo je aktivno samo oko 630 bušotinskih postrojenja, što pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ovi nivoi cijena, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju.

1 Trackback / Pingback

  1. Kako nafta diže cijene goriva u Crnoj Gori – Investitor

Comments are closed.

maj 14, 2018 at 10:10 am