Gmail dobio offline način rada

Podijeli

Sredinom aprila Google je krenuo u poveći redizajn svog servisa za elektronsku poštu – Gmaila.

Osim modernijeg korisničkog sučelja, novi Gmail je dobio i neke nove značajke poput „snoozovanja” i slanja samouništavajućih poruka i pametnih odgovora, piše Bug.hr.

Tokom prošle sedmice Google je korisnicima Gmaila donio i poboljšani Offline mode. Dotični je postojao i ranije, ali je bilo komplikovaniji za korišćenje jer se najprije morala preuzeti ekstenzija za Chrome preglednik. Novi Offline mode, radi sam po sebi, odnosno već je ugrađen unutar Gmaila i dostupan je bez potrebe za bilo kakvim dodacima.

Jedan od preduslova za njegovo korištenje je da na svom računaru imate instaliran minimalno Chrome verzije 61. Preporučuje se korišćenje najnovije verzije (trenutno 66), ali ako nijeste ljubitelj redovnih nadogradnji, znajte da ispod Chromea 61 ne radi.

Drugi preduslov je da sami uključite Offline mode u postavkama Gmaila jer Google to ne čini po defaultu.

Nakon toga je potrebno još samo odabrati koliko dana želite da Gmail čuva vaše poruke offline. Za sada Google nudi – do 7 dana, 30 dana i 90 dana. Takođe moguće je uključiti, odnosno isključiti preuzimanje i čuvanje attachmenta koje ste primili zajedno s mailom.

Google prije aktivacije Offline moda zahtjeva i da odaberete štoa će se dogoditi s vašim podacima na računaru kada se odjavite iz Google accounta. Možete odabrati između brisanja podataka i njihovog zadržavanja.

Elektronska pošta koju ste poslati dok ste bili offline biće smještena u Outbox i tamo će ostati sve dok se ponovno ne uspostavi veza s Internetom.

Detaljna uputstca kako uključiti i postaviti Offline mode možete pronaći na Googleovim internet stranicama.