Manjak vitamina B12 može imati ozbiljne posljedice na zdravlje

Podijeli

Što ste stariji, vaše tijelo sve teže apsorbuje vitamin B12 iz hrane, a pod najvećim rizikom su vegetarijanci i vegani.

Vaš metabolizam ne može normalno da radi bez ovog vitamina, prenosi Index hr. Prirodni izvori: namirnice životinjskog porijekla – džigerica, mlijeko, meso, jaja, sirevi, ribe i školjke. Tempeh (namirnica od fermentisanog sojinog zrna), dok soja ne sadrži ovaj vitamin.


Ovo su simptomi nedostatka vitamina B12 koje ne biste trebali zanemariti:

Ne možete da ostanete budni

„Ekstreman umor je jedan od prvih simptoma nedostatka vitamina B12“, kaže dr Liza Kiperman, portparolka Akademije prehrane i dijetetike. To je zbog toga što se vaše jelo oslanja na vitamine koji prave crvena krvna zrnca koja nose kiseonik kroz organizam u naše organe, ističe Kimperman. Ako ste spavali osam sati tokom noći a opet nikako ne možete ostati budni tokom dana, posavjetujte se s ljekarom.

Sve vam je teško

Ako ste stalno umorni, moguće da vam nedostaje vitamina B12. Problem je što se taj simptom može pripisati i drugim uzrocima poput stresa i nedostatka sna.

Zaboravljate stvari

Ovo se ne odnosi na povremenu zaboravljivost poput gubitka ključeva, ali ako zaboravite kako vam se zove sestričina možda je ova zbunjenost simptom nedostatka B12.

Trnci u tijelu

Česti trnci u rukama i nogama su jasan znak da morate otići na kontrolu.

Blijedi ste i vrti vam se u glavi

Ako vam nedostaje vitamin B12, moguće da će vaša koža biti žućkaste boje. Takođe, svakodnevne vrtoglavice bi mogle biti razlog za zabrinutost.

Jezik vam je gladak i jarko crven

„Gotovo polovina ljudi kod kojih je ustanovljen manjak vitamina B12 izgube papile. Papile su male bijele izbočine na jeziku koje su zadužene za ukus, tako da osobama s manjkom B12 i najdraža hrana nema ukusa“, kaže nutricionista Angela Grasi, prenosi Index hr.