Sutomore nakon sezone dobija gradski trg

Podijeli

Predsjednik Mjesne zajednice Sutomore Ratko Vujošević najavio je da će uskoro početi izgradnja gradskog trga u tom mjestu, za šta je nedavno završen glavni projekat.

Morsko dobro je, kako kaže za Dnevne novine, još prije nekoliko godina obezbijedilo oko dva miliona eura za ovu namjenu, ali su tek sad, izgradnjom vodovodne i kanalizacione mreže, stvoreni uslovi da se raspiše tender za izvođača radova.

Izgradnja trga trebalo bi da počne odmah nakon završetka turističke sezone.

“Sutomore će izgradnjom trga dobiti ljepšu ambijentalnu sliku, a s obzirom da je u posljednjih nekoliko godina izgrađeno i nekoliko hotela visoke kategorije, očekujemo da ovo, do sada jeftino ljetovalište, postane destinacija visokoplatežne klijentele, navodi Vujošević.

Morsko dobro će osim ovih ulaganja obezbijediti još tri miliona eura za izgradnju odbrambenog zida, kao i za uređenje ovog turističkog mjesta.

“Izgradnjom odbrambenog zida, plaže više neće biti oskudne sa pijeskom, a problem koji smo imali prilikom velikih talasa, koji su bili uzrok čestih devastacija terasa i ulice na šetalištu, biće riješen. Ovi radovi će početi nakon završetka sezone, a narednu ćemo dočekati potpuno spremni i, nadam se, bez primjedbi gostiju”, poručuje Vujošević.

Sutomore je, kako kaže Vujošević, posljednjih godina bilo veliko gradilište, pa je upravo tokom ovog perioda uloženo mnogo više nego decenijama unazad.

Urađena je kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža, obnovljena je putna infrastruktura, izgradnjom podvožnjaka i pasarele biće riješen problem saobraćajnog kolapsa, a u toku je i izgradnja nekoliko sportskih terena. Sutomore je dobilo i nekoliko visokokategorizovanih hotela.

“Uskoro bi trebalo da počne izgradnja trga i odbrambenog zida na priobalnom dijelu, a radi se i na izradi glavnog projekta višemilionske investicije za pothodnik”, kaže Vujošević.

Pored kapitalnog projekta na rješavanju vodovodnokanalizacione mreže, treba napomenuti da je više od 20 kilometara puta dobilo novi asfalt, u šta je uloženo više od 500.000 eura. Izgrađena je i dionica kod Autobuske stanice sa podvožnjakom i pasarelom, te prilazne ulice u dužini od 600 metara sa obezbijeđenih 80 parking mjesta, čija vrijednost iznosi više od 1,6 miliona eura.

“U toku je izgradnja pasarele koju je donirao ‘Bemax, a čije radove izvodi barsko građevinsko preduzeće ‘Bar-gradnja’. Takođe, uskoro bi trebalo da počne izgradnja puta u naseljima Mirošica 2 do Suvog potoka i naselja Partizanski put. Nastavljamo i asfaltiranje puteva u urbanizovanim naseljima Rutke, Gorelac… Uskoro bi trebalo da budu završeni radovi i na izgradnji tzv ulice ‘prečica, za šta je izdvojeno oko 80.000 eura. Na taj način riješićemo prilaz Sutomoru iz pravca Bara kružnim putem oko pošte, koji izlazi kod hotela ‘Sirena Marta. Završetkom vodovodno-kanalizacione mreže urađena je i nova saobraćajnica od hotela ‘Sato’ do magistrale sa pratećom signalizacijom i rasvjetom”, ističe prvi čovjek ove mjesne zajednice.