Autoput Sarajevo-Beograd najznačajniji razvojni projekat

Autoput u Njemačkoj (Ilustracija)

Izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd predstavlja jedan od najznačajnijih razvojnih projekata na unutarašnjem i regionalnom planu.

On bi trebao da doprinese uvezivanju privrednih/poslovnih zona koje gravitiraju trasi autoputa te daljoj afirmaciji i unapređenju prekogranične saradnje.

To je istaknuto u Sarajevu povodom održavanja Poslovnog foruma o temi „Razvojni koridori i privredne zone od regionalnog značaja: Autoput Sarajevo-Beograd“, koji su organizovali Privredna komora Federacije BiH i Regionalno udruženje prostornih planera za istraživanje, razvoj i prekograničnu saradnju zapadnog Balkana (RUPP), u partnerstvu s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH.

Učesnici skupa razmatraju elemente prostornog planiranja u kontekstu pravovremenog izdavanja odobrenja za gradnju, kao i različite aspekte koji se odnose na značaj spomenutog infrastrukturnog projekta za povezivanje konkretnih privrednih zona, poboljašnje ukupnog poslovnog ambijenta i dalje investiranje, prenose mediji.

Kako je uoči održavanja foruma istakao predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, privredni razvoj Bosne i Hercegovine bazira se, između ostalog, na razvoju regionalne saradnje pri čemu ‘prsten’ autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo čini jedan od neophodnih preduslova, prenio je Radio Sarajevo.

„Postoje privredne zone koje gravitiraju tom prstenu i one takvim povezivanjem postaju ineresentnije za ulaganja budućih investitora“, kazao je novinarima Jašarspahić, podsjećajući kako se, posmatrano na unutrašnjem planu, radi o privrednim zonama u okolini Sarajeva, Tuzle, Zenice, Goražda…, kao i onima koje se nalaze na prostoru RS-a.

Predsjednik Regionalnog udruženja prostornih planera zapadnog Balkana Šaćir Šošević istakao je važnost pravovremene i adekvatne pripreme za izgradnju buduće saobraćajnice, uključujući, prije svega, svojevrsnu inventarizaciju i izradu prostorno-planske dokumentacije, a imajući u vidu neefikasnost sistema u BiH kada se radi o osiguranju različitih saglasnosti i odobrenja za građenje.

Nužno je, kako je naglasio, učiniti kvalitativne pomake uz odgovarajuće usaglašavanje, izmjene i dopune prostornih planova, kako bi nadležni organi imali kvalitetnu podlogu za realizaciju vlastitog dijela posla u skladu s planiranom dinamikom.

Na značaj izgradnje savremene saobraćajnice ukazao je i pomoćnik ministarke prostornog uređenja, građenja i ekologije RS-a Dragan Jevtić, podsjetvši da je prevashodni cilj sarajevskog, kao i prethodnog sastanka u Tuzli – predstavljanje planskih rješenja u entitetskim prostornim planovima i privrednih zona koje povezuje trasa budućeg autoputa.

„Drago mi je da je, napokon, struka počela da govori o planskim rješenjima i koridorima“, kazao je Jevtić, navodeći da je potrebno predstaviti i ‘ukrstiti’ entitetska planska rješenja, kako bi se finalizovali zajednički zaključci o tome u kom pravcu treba dalje ići.

maj 16, 2018 at 8:21 am