Srbija dobila prvu kriptovalutu

Na međunarodnoj konferenciji o digitalnoj transformaciji sektora finansijskih usluga xCEEd, koja će se održati 22. i 23. maja u Beogradu, biće predstavljena prva srpska kriptovaluta xCEEdium, javlja Blic.

Pavle Ljujić, jedan od organizatora konferencije i direktor kompanije Paneleven, kaže da je xCEEdium kriptovaluta temeljena na Ethereum tehnologiji koja omogućava učesnicima konferencije da nauče nešto više o blockchainu i nagrađuje ih za to učenje.

„Ideja je krenula od pravljenja agende kada smo shvatili da moramo posvetiti pažnju DLT-u, blockchainu i kriptovalutama, ali nijesmo htjeli samo imati panel ili workshop, kojeg takođe imamo, nego i primijeniti tehnologiju tako da je učesnici konferencije mogu vidjeti i osjetiti. Kriptovalute i DLT i dalje spadaju u područje ‘tabu’ tema, i ima jako puno skeptika prema svemu tome, posebno u našoj regiji. Ja potpuno razumijem taj odnos, pa čak i s vlastitom kripovalutom, i ne bih smio reći da je digitalni novac rješenje svih problema.

S xCEEdiumom želimo približiti kriptovalute dovoljno blizu da strah ne bude dio priče o njima nego da se ljudi s njima ‘igraju’ i doslovno osjete koje prednosti, ali i mane kriptovalute pružaju“, objašnjava Pavle Ljujić.

maj 16, 2018 at 3:04 pm