Austrijanci grade vjetropark Gvozd kod Nikšića

Podijeli

U Nikšiću će se graditi vjetropark pod nazivom “Gvozd”, a predstavnici Elektroprivrede Crne Gore A.D. Nikšić i kompanije Ivicom holding GmbH iz Beča potpisali su danas Memorandum o razumijevanju.

Planirana je snaga od 50 megavata, a investiciona vrijednost budućeg elektroenergetskog objekta procjenjuje se na oko 70 miliona eura.

Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić je, nakon potpisivanja Memoranduma, naglasio da EPCG intenzivno radi na proširivanju proizvodnih kapaciteta i novih elektroenergratkih objekata.

“Rezultati analiza pokazuju da je vjetropark Gvozd isplativ tim prije što podmorski kabl 400 kV za Italiju pruža velike mogućnosti plasmana takozvane ‘zelene energije’ na italijansko i evropsko tržište”, naglasio je Noveljić, javlja CdM.

Sa potpisivanja memoranduma (CdM)

Planirano je da se projekat realizuje iz kreditnih sredstava, koja će se najvećim dijelom obezbijediti kod međunarodnih finansijskih institucija, bez primjene podsticajnih cijena feed-in tarifa.

U Nikšiću se intezivno radi na izradi Studije lokacije Gvozd-Krnovo i definisanju prostorno-planske dokumentacije o namijeni tog lokaliteta za izgradnju vjetroenergetskih kapaciteta.