Boeing i Airbus u trci za posao od 40 milijardi dolara

Podijeli

Jedna od najvećih kompanija za leasing aviona u svijetu, Dubai Aerospace Enterprise (DAE), trenutno je u pregovorima s dva najveća proizvođača – Boeingom i Airbusom za kupovinu čak 400 putničkih aviona u vrijednosti od 40 milijardi dolara, objavio je Reuters.

DAE, koju kontroliše vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata, zainteresovana je za kupovinu Airbusovih modela A320 i Boeingovih 737 MAX čiji su kapaciteti oko 165, odnosno više od 200 putnika.

Ovi planovi su, kako javlja agencija, uslijedili nakon što je DAE prošle godine kupio AWAS, firmu za zakup aviona sa sjedištem u Dablinu.

Ni Boeing ni Airbus za sada ne žele da komentarišu potencijalne narudžbine i uslove, ali je izvršni direktor DAE-a Firoz Tarapore za Reuters kazao da narudžbine za proizvodnju 400 aviona neće biti ravnomjerno podijeljene između ova dva rivala.

“Nijesmo još ni blizu onoga gdje želimo biti a nijesmo zadovoljni ni s cijenom”, dodao je Tarapore.

Iako bi narudžbina ukupno vrijedila 40 milijardi dolara, analitičari tržišta su za Reuters ocijenili da popusti na ovako vrijedne poslove iznose najmanje 50 odsto.

Oba proizvođača tvrde da su uglavnom rezervisani sve do 2024. godine, ali ako postignu sporazum, to bi za DAE značilo dugoročan izvor aviona direktno ugovorenih i naručenih od proizvođača a što dodatno učvrstilo njihovu poziciju na tržištu.

Tarapore je najavio i da će, u slučaju da ne postignu dogovor ni s Airbusom ni s Boeingom, istražiti druge mogućnosti kako bi za DAE osigurali nove avione, a to bi moglo značiti i akviziciju nekog od rivala kako bi dobili pristup njihovoj knjizi narudžbina.

DAE je osnovan 2006. godine s ciljem da postane jedan od najjačih svjetskih iznajmljivača aviona, ali se 2010. godine našao u finansijskim problemima zbog dužničke krize u Dubaiju.

Međutim, prošlogodišnja akvizicija dablinskog AWAS-a, tada 10. najveće kompanije u ovoj industriji, utrostručila je DAE-ov portfolio na oko 400 aviona vrijednih više od 14 milijardi dolara i vratila ih u tržišnu utakmicu.