Kvadrat stare gradnje u Beogradu 800 eura

Podijeli

Kako napraviti najbolji balans, da se sa manje novca u Beogradu kupi više kvadrata. U toj kalkulaciji, treba zadovoljiti želje kupca da stan bude na boljoj lokaciji, da u blizini ima dom zdravlja, školu, vrtić, stanice javnog prevoza i pijacu. Jedan od uslova je i da kvadrat stana ne bude skuplji od 800 eura.

Takva računica je moguća, pišu Novosti i dodaju da takvih nekretnina ima u oglasima. Riječ je o starogradnji na obodu šireg centra prijestonice. Uglavnom, riječ je trošnim, neadaptiranim trosobnim i četvorosobnim stanovima, koji su izgrađeni u “srećna vremena” za vrijeme bivše Jugoslavije.

Kako “Novosti” istražuju, takvih jeftinih stanova ima na Karaburmi, Mirijevu, Zemunu, Rakovici, Petlovom brdu, Braće Jerković, Banjici, Kanarevom brdu…

“Postoje dvije vrste prodavaca ovih stanova. Najčešći su penzioneri koji ne mogu da plaćaju dažbine. Prodaju veći, da bi kupili manji stan ili odlaze na selo. Resto para ostavljaju sebi za starost ili daju djeci da se ona nekako skuće. Druga vrsta prodavaca su oni koji su nekretninu dobili u nasljedstvo. Djeca preminulih roditelja na ovaj način dijele imovinu”, objašnjava Miloš Simić, iz agencije “Euroinvest”.

Prema riječima sagovornika Novosti, treba biti oprezan prilikom kupovine ovih stanova. Često se dešava da se oglašena kvadratura ne slaže sa stvarnom veličinom stana.

“Dešava se da su ti jeftini stanovi nekada bili dvosobni, a da su se vlasnici u nekom trenutku proširili na zajedničke prostorije, kao što su hodnici i terasa”, objašnjava Simić.

Veoma je čest slučaj da u katastarskim knjigama piše da stan ima 45 kvadrata, a da se prodaje 70. Tih 25 su se proširili na račun hodnika, terase ili su ih nadzidali.

Ovi “jeftini” stanovi imaju nekoliko velikih mana – troškovi Infostana su preko 10.000 dinara (više od 90 eura), a nije mali porez na imovinu. Drugo, ako se i kupi ovakav stan, potrebno je imati novca bar za bazno sređivanje – krečenje zidova i stolarije.

A u avanturu, zvana kompletna rekonstrukcija, ne smije se krenuti bez pripremljenih 10.000 eura.

“Starim stanovima najveća boljka su dotrajali prozori, parket i sanitarije u kupatilu i kuhinji”, priča Milica Stanković, posrednik u prometu nekretnina.

Zamjena stolarije, poda i pločica nije jeftina. Tu treba dodati u obzir novac koji mora da se odvoji za ruke majstora. Prema riječima građana, najveći stres je ono vrijeme dok se sređuje stan. Pored prašine, moraju da računaju na svakodnevne žalbe komšija na buku. Takođe, oni svakodnevno moraju da prate kvalitet izvedenih radova.

Međutim, ko ima veliku porodicu, račun je jasan. Sa 60.000 eura u novogradnji može da se kupi 40-45 kvadrata. Tim novcem u starogradnji dobija se gotovo duplo više.

Veliki stanovi nijesu praktični za izdavanje. Naime, ono što odbija podstanare su veliki troškovi. U odnosu na veličinu stana, kirije su tek nešto malo veće od izdavanja jednosobnog stana. Izdavanje trosobnih i četvorosobnih stanova jedino je isplativo na Dedinju, najužem centru i Vračaru. Ali u tim djelovima grada i starogradnja je na cijeni. Jedino je isplativo ako se izdaju firmama kao poslovni prostor.

Kako navode agenti koji posreduju u prometu nekretnina, stanovi koji imaju preko 70 kvadrata teže se prodaju. Zbog toga im je i niža cijena. Te stanove veće površine na obodu prijestonice Srbije, ciljano kupuju samo porodice koje imaju više djece.