Sekulić: Profit EPCG će pokriti isplate Italijanima

Podijeli

Budžetom smo uspjeli da obezbijedimo sredstva za otkup dijela akcija od A2A, dok će više od polovine ukupnog iznosa biti pokriveno prihodom od raspodjele dobiti po osnovu vlasničkog kapitala u EPCG i odgovarajućeg poreza, već u ovoj godini. Naredne godine planiran je profit EPCG koji će pokriti ostatak ulaganja, izjavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić pojašnjavajući model po kojem će država otkupiti akcije Elektroprivrede Crne Gore od italijanske kompanije A2A.

Ona je naglasila da će se Vlada i ministarstvo na čijem je čelu u narednom periodu fokusirati na dodatnu razradu i realizaciju trogodišnjeg investicionog plana EPCG, sa fokusom na realizaciju projekata u Pljevljima koji se odnose na ekološku rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog bloka TE Pljevlja, sa posebnim akcentom na obnavljanje interesa za izgradnju velikih hidroelektrana.

„Takođe, ono na šta će se EPCG usredsrediti u narednom periodu jesu značajna ulaganja u distributivnu mrežu, kako bi obezbijedila sigurnije i stabilnije napajanje krajnjih korisnika“, navela je Sekulić u razgovoru za Portal Analitika.

Na pitanje šta za državu znači povratak najvećeg elektroenergetskog subjekta u vlasništvo države, Sekulić navodi da EPCG predstavlja resurs od strateškog značaja, sa izuzetnim prinosnim potencijalom, i da postoji potreba za intenziviranjem investicionog ciklusa u proizvodne objekte EPCG.

“Povratkom prije svega upravljačkih prava, a sada i vlasničkog udjela na skoro dvije trećine stvorili smo potrebne uslove da razvoj elektroenergetskog sektora u potpunosti usmjeravamo u skladu sa razvojnim i investicionim planovima koje je država utvrdila, navela je ona.

Sekulić je najavila izgradnju novih energetskih objekata a cijeli intervju možete čitati ovdje.