Španci preko Slovenije ulaze na medijsko tržište regiona

Podijeli

Slovenačku nezavisnu produkcijsku kuću Videoprodukcija Kregar (VPK) ove sedmice je preuzela jedna od najvećih evropskih produkcijskih i televizijskih kuća, španski MediaPro.

Radi se o sticanju većinskog, 75–postotnog udjela VPK-a za još uvijek nepoznat iznos, prenijeli su gotovo svi slovenački mediji u srijedu, dodavši i da je iza VPK jedna od najgorih finansijskih godina od njihovog osnivanja.

Predstavništva u Zagrebu i Beogradu

MediaPro je u vlasničku strukturu VPK-a ušao dokapitalizacijom, s tim da su bili i jedan od većih povjerilaca te kompanije pa su svoja potraživanja pretvorili u nešto više od 300 hiljada eura kapitala. Mediji se uglavnom slažu da bi ovo mogao biti spas za VPK, tim više što ih je kupio baš MediaPro, najpoznatiji, inače, po vlasništvu TV prava nad većinom utakmica španske Primere.

Nedavno su Španci i za 1,5 milijardi eura na tri godine otkupili prava za prikazivanje utakmica italijanske fudbalske lige Seria A, a na nivou grupacije MediaPro godišnje generiše više od 1,6 milijardi eura prihoda. Za svoju akviziciju u Sloveniji kažu da je novi korak u međunarodnom širenju i konsolidaciji njihove prisutnosti u Evropi.

VPK je, s druge strane, prošle godine ostvario prihod od prodaje u visini od 3,5 miliona eura što je nešto više nego u 2016, ali i dalje nedovoljno za pokrivanje svih troškova poslovanja i zabilježili su gubitak od oko pola miliona eura. Slovenački portal Siol navodi i da su se računi u VPK plaćali s grejs periodom od 16 do 30 dana, što govori o stanju njihove likvidnosti.

Osnivač VPK-a Andrej Kregar kaže da je partner kao što je MediaPro neophodan saveznik u daljem širenju na nova tržišta, ali i za osnaživanje pozicija tamo gdje su već prisutni. VPK inače ima predstavništva u Zagrebu i Beogradu.

Producirali 50-tak filmova

“Spajanje s najvećom evropskom produkcijskom kućom započelo je prije tri godine, a obje strane su pokazale interes za ovu transakciju. Za sve nove projekte biće potrebna nova radna mjesta, za šta imamo spreman plan, iako na lokalnom nivou već jesmo kompanija s najviše zaposlenih u ovoj industriji”, komentarisao je Kregar za Siol, prenosi Poslovni dnevnik.

MediaPro je osnovan 1994. godine u Barseloni, a danas imaju 45 kancelarija raspoređenih u 26 zemalja i na četiri kontinenta a za njih radi više od pet hiljada ljudi. Za sebe kažu da su produkcijska kuća koja nudi kreativnost i tehnička rješenja potrebna za projektovanje, proizvodnju i distribuciju bilo kojeg audiovizuelnog ili višekanalnog projekta u bilo kojem dijelu svijeta i to na osnovu najsavremenijih tehnologija.

Učestvovali su u produkciji 50-ak filmova, među kojima su najuspješniji “Ponoć u Parizu” Vudi Alena. Filmovi na kojima su sarađivali osvojili su dva Oskara s tri dodatne nominacije za tu nagradu, zatim dva Zlatna globusa kao i Palmu iz Kana. Osim toga, smatraju se i najvećim evropskim dobavljačem sadržaja za Netflix i Amazon, a 2016. su godine učestvovali i u produkciji kod publike zapažene serije “Mladi papa”.