Pokvarena hrana iz Evrope nije stizala u Crnu Goru

Podijeli

Trulo meso, hemikalijama obojena tunjevina i lažno mlijeko u prahu za bebe – samo su dio proizvoda koji su nedavno, u sklopu istrage Europola, zaplijenjeni s polica prodavnica širom Evrope.

Iz crnogorske Uprave za bezbjednost hrane za portal Investitor kažu da ne postoji mogućnost da su pokvareno meso, ili neki drugi neispravan proizvod dospjeli na tržište Crne Gore.

“Uprava svakako prati sve aktivnosti koje sprovodi Evropska komisija, a koje se tiču veterinarske, fitosanitarne i politike bezbjednosti hrane, koje, ujedno, čine i Pregovaračko poglavlje 12 u procesu EU integracija. U redovnoj smo komunikaciji sa institucijama EU zaduženim za bezbjednost hrane, imamo pravoremene informacije o pronalaženju nebezbjednih proizvoda i mogućnostima da su ti proizvodi uvezeni u našu zemlju. Stoga, možemo da informišemo javnost da ne postoji mogućnost da su pokvareno meso, ili neki drugi neispravan proizvod”, kazala je direktorica Uprave Vesna Daković.

Ona navodi da je za svaku pošiljku mesa (ili druge hrane) koja nije ispunila zahtjeve bezbjednosti ili kvaliteta, nije imala dokaz o održavanju hladnog lanaca (prilikom transporta), organoleptički nije ispunila zahtjeve ili nije zadovoljila bilo koji drugi zahtjev utvrđen propisima, zabranjeno stavljanje na tržište Crne Gore.

“Redovno, na mjesečnom nivou informišemo javnost o rezultatima aktivnosti inspekcijskih službi. U izvještajima, između ostalog, obavještavamo o broju pregledanih pošiljki iz uvoza, uključujući sve vrste pregleda (dokumentacioni, identifikacioni, fizički i laboratorijski)”, dodala je ona.

Daković napominje da su mjere kontrole u ovom trenutku pojačane, ali ne kao reakcija na predmetnu „aferu“, već, kako je precizirala, u skladu sa redovnom dinamikom i planovima nadzora od strane Uprave.

Daković

“Sjetićete se da je Uprava prethodne godine značajno pojačala kontrole hrane iz uvoza i to u dijelu uzorkovanja i laboratorijskog analiziranja 01. juna. Obzirom da je to bio period kada se količina hrane koja se uvozi drastično povećava, usljed priprema za turističku sezonu i povećanog broja potrošača, to je izazvalo dosta problema uvoznicima. Zbog toga, ove godine su pojačane kontrole počele malo ranije sa ciljem da se ne stvaraju biznis barijere a da se obezbjedi maksimalni nivo bezbjednosti hrane na tržištu Crne Gore”, kazala je Daković.

Kontrola na više pozicija

Kontrola hrane iz uvoza se vrši na graničnim inspekcijskim mjestima od strane veterinarskih i fitosanitarnih inspektora i na mjestu krajnjeg odredišta od strane inspektora za hranu, precizira Daković.

“Za svaku pošiljku hrane inspektori vrše, u skladu sa propisima nekolike vrste pregleda i to: dokumentacijski, identifikacioni, fizički i laboratorijski. Svaka pošiljka prolazi prva tri pregleda a laboratorijski pregled se vrši u skladu sa procjeno rizika i planom službenih kontrola”, dodala je.

Na pitanje koliko je do sada blokirano uvoza neispravne hrane, Daković navodi da je u prethodnoj godini od, 01. juna do 31. decembra, (kada su inspekcije postale dio Uprave za hranu) zabranjeno stavljanje na tržište 99 pošiljki hrane i hrane za životinje ukupne težine oko 800 hiljada kilograma.

“U ovoj godini je do sada zabranjeno stavljanje na tržište 30 pošiljki hrane i hrane za životinje ukupne težine oko 300 hiljada kilograma. U prošloj godini, najviše je bilo proizvoda koji nijesu zadovoljavali zahtjeve bezbjednosti iz kategorije voća i povrća, bezalkoholnih pića, hrane za životinje, dodataka hrani. U ovoj godini je slična situacija po pitanju vrsta roba, s tim što je zbog stupanja na snagu Uredbe o informisanju potrošača, za značajan broj pošiljki zabranjeno stavljanje na tržište po ovom osnovu. Širok je opseg zemalja iz kojih su poticale pošiljke koje nijesu stavljene na tržište Crne Gore”, kazala je Daković.

Investitoru su iz Uprave za bezbjednost hrane dostavili pregled pošiljki za koje je vraćeno stavljanje na tržište 2017. i 2018. godine:

Iz prodavnica širom Evrope povučene tone opasne hrane: Trulo meso, lažno mlijeko u prahu…