Sa karticom M:tela ne plaćate roming u Austriji

Podijeli

Natalija Jegdić, direktorka kompanije „MTEL Austria”, čiji je većinski vlasnik Telekom Srbija, ocenila je da je odluka o ulasku na austrijsko, a time i tržište Evropske unije, predstavlja veoma dobar poslovni potez srpskog telekomunikacionog operatora, koji će mu omogućiti da se dokaže svojim znanjem i iskustvom.

Ona je, u izjavi Tanjugu, ukazala da je MTEL na austrijskom tržištu krenuo kao startap kompanija, da je bio pred velikim izazovima, i da je neophodno vrijeme da počne poslovati pozitivno.

Konkurencija je, kako ističe Jegdić, u Austriji jaka i tržište je zahtjevno.

„Jako je dobro što je doneta odluka da kao srpska firma uđemo na tržište Austrije i investiramo na tržište EU”, podvukla je Jegdić dodajući da „MTEL Austria” prednjači kada je riječ o romingu sa regionom Zapadnog Balkana.

Korisnici mobine mreže „MTEL Austria” ne moraju da plaćaju usluge rominga za pozive između Austrije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, jer je ta barijera uklonjena, izjavila je ona.

„Uspjeli smo da uklonimo barijeru između korisnika MTEL u Austriji, Srbiji, Crnoj Gori i BiH, i oni sada funkcionišu bez rominga. Znamo da te zemlje nijesu u EU, ali se nadamo se da će vrlo brzo postati članice. Optimisti smo”, rekla je Jegdić.

Velike kompanije koje stoje iza MTEL-a, navodi ona, jesu MTS, M:tel Banjaluka i M:tel Crna Gora, a prije svega MTS sa najvećim brojem korisnika, kojima nudi pakete sa besplatnim minutima za pozive ka Austriji.

MTEL je, kaže Jegdićeva, ušao na tržiste Austrije prije dvije godine, jer u toj zemlji ima oko 300.000 ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije.

„To je bila dobra biznis odluka”, konstatovala je ona.

Upitana kako je ući na tržište EU u trenutku kada se tamo ukida roming, Jegdić je podsjetila da su telekomunikacioni operateri ranije velike zarade ostvarivali od roming ugovora i minuta razgovora između zemalja.

„Kako vrijeme prolazi, ti troškovi postaju sve manji, čime se topi i prihod operatera. Iz tih razloga ova industrija teži da ponudi nove usluge i nađe nove korisnike. Mi smo to prepoznali i došli smo na austrijsko tržište, gdje imamo šta da ponudimo”, rekla je Jegdić.

Tržište EU je, kako kaže, zahtjevno, jer se razlikuju zakoni i mentalitet građana.

„Manje se razlikuju zakoni, ali mentalitet je baš drugačiji. I sve je to nešto što nas tera da se prilagođavamo. U Austriji morate da zakažete sastanak mjesec dana unaprijed, a mi radimo u sektoru gdje su važni rokovi i sve se brzo mijenja. Definitivno smo, međutim, prihvatili taj način i pravila Austrije”, kaže Jegdić.

Prema njenim riječima, u Austriji je velika konkurencija, a tržište zahtjevno i zato je MTEL svoju tehničku mrežu naslonio, kao mobilni virtuelni opetaret, na mrežu A1, a s druge strane pakete prilagodio jednom od većih konkurenata „Drei”.

„Trudimo se da idemo u korak sa njima. Borimo se da pronađemo tu marginu gdje će ovaj biznis biti pozitivan. Nama je najbitnije da dođemo do korisnika i pokušavamo da kvalitetom i cijenom dođemo do korisnika i napravimo biznis profitabilnim”, rekla je sagovornica Tanjuga dodajući da pomaže i to što je MTEL deio Telekom grupacije.

Upitana o eventualnom uvođenju brze 5G tehnologije, ona odgovara da kompanija reaguje brzo, ali i dalje ne planira da uvodi 5G.

„Mislim da je još nećemo ići ka 5G tehnologiji. Za sada imamo 3G, krajem ove godine ulazimo u 4G i sigurno ćemo slijediti konkurenciju, samo ne tako brzo”, rekla je Jegdić.