Autoput gradi 2.348 Kineza

Podijeli

Od ukupno 3.500 radnika na gradilištu autoputa Smokovac – Mateševo, trenutno je 2.348 Kineza, ili 67 odsto.

Prema riječima glavnog inženjera Vlatka Ćipranića, najmanje 30 odsto radova rade lokalni izvođači a angažovane su i neke srpske i hrvatske kompanije, poput Skladgradnje koja gradi tunel Mateševo i dva mosta. Ujedno je i jedan od najvećih podizvođača koji je posao dobio preko tendera nakon što su Kinezi obišli njihove projekte u Hrvatskoj. Trenutno je, kaže Ćipranić, na projektu desetak Hrvata koji su smješteni u Kolašinu.

On je u posebnoj reportaži o autoputu za Jutarnji list kazao da ne krije da je vrlo zadovoljan i da ga Kinezi plaćaju osjetno više od crnogorskih poslodavaca za koje je prije godinama radio. Veliki mu je izazov učestvovati u najvećem građevinskom projektu svih vremena u Crnoj Gori – gradnji 41,5 kilometara dugačke dionice od Podgorice prema sjeveru do Kolašina koja bi trebalo da bude gotova za godinu dana. Vrijednost projekta je 809 miliona eura, podsjeća Jutarnji u opširnoj reportaži.

“Većina Kineza ovdje su mladi ljudi, između 20 i 30 godina, i neopisivo je s kolikim se poštovanjem odnose prema starijima. Mene zovu Vu Šu, što na kineskom znači ujak Vlatko. Jako su dobro organizovani i cijene znanje. Nema praznog hoda i dobro se zna ko šta radi. Njihovi rukovodioci ovdje su veoma iskusni ljudi, dok se mlađi obrazuju kroz rad. Najveći resurs im je čovjek. Većinu građevinskih mašina su kupili u Crnoj Gori, a tek manji dio dovezli iz Kine. Majstori su gradnje tunela. Rade bez prestanka, a hijerarhija se poštuje više nego što mi možemo i zamisliti”, ističe Ćipranić.

On otkriva da crnogorski zakoni ne dopuštaju da stranac rukuje eksplozivnim sredstvima, što znači da su svi mineri, a mnogo ih je, Crnogorci.

“Glavni razlog što je većina radnika iz Kine jeste to što u Crnoj Gori, zemlji od samo 600.000 stanovnika, nema dovoljno kvalifikovane radne snage, iako Kinezi za naše uslove nude vrlo pristojne plaće. Kineska firma ovdje bespogovorno poštuje vrlo rigorozne propise zaštite životne sredine i crnogorskog Zakona o radu, koji se odnose i na kineske radnike”, dodao je Ćipranić.

CRBC je nedavno pobijedio na tenderu za gradnju Pelješkog mosta, a cijelu reportažu iz Crne Gore možete čitati ovdje.