Šta je isplativije? Biti podstanar ili uzeti kredit od 50.000 eura i kupiti stan

Podijeli

Biti ili imati – podstanarstvo ili kredit? Mnogi su mišljenja kako je, bez obzira na velike finansijske izdatke, kredit bolje rješenje, jer biti svoj na svome sigurnije je rješenje. Međutim, sljedećih 20 do 30 godina nijesmo na svome. Stvarni vlasnik stana, sve do otplate kredita je – banka.

“Teško je tu dati neki jednoznačan odgovor jer jako puno zavisi od životnih navika i od toga koliko ste mobilni – mijenjate li zaposlenja ili živite u istoj sredini”, ocjenjuje finansijski savjetnik iz Zagreba Igor Škrgatić.

Kao i u svemu, imamo argumente “pro et contra”. Ako nijeste stalno zaposleni, često se selite ili mijenjate posao ulazak u kredit, koji mnogi finansijski analitičari zovu nužno zlo, nije pametno rješenje. Doduše u tim uslovima ne znamo koja bi vam banka i odobrila kredit, piše Dnevnik.hr.

S druge strane, planirate li dugoročno, u koliko-toliko sigurnim uslovima, kredit je bolja opcija. Nakon predugog vremena otplate kredita ipak ste vlasnici nekretnine.

“Ako se za vrijeme otplaćivanja tog stambenog kredita dogode neki poremećaji i dođe do toga da se morate preseliti i promijeniti prebivalište možete doći u probleme jer nekretnina nije uvijek likvidna, ne može se brzo prodati”, smatra Škrgatić.

Zanimljivo je da stranci, za razliku od nas, nemaju toliku potrebu da posjeduju nekretninu.

“Mislim da je to najviše zbog istorijskih razloga i konotacija jer smo ipak mi izašli iz jednog sistema u kojem je vlasništvo nekretnine bilo nešto što se podrazumijeva”, kaže savjetnik.