Hamburg prvi grad u Njemačkoj koji zabranjuje dizelaše

Podijeli

Hamburg kao prvi grad u Njemačkoj krajem maja uvodi zabranu saobraćanja starijim vozilima s dizelskim motorima na nekim od svojih saobraćajnica, saopštila je u srijedu uprava grada Hamburga.

“Ograničenja za promet dijelovima dvije saobraćajnice u Hamburgu, koje je gradski Senat donio 2017, mogu stupiti na snagu”, saopštila je uprava Hamburga.

Zabrana se odnosi na dijelove dvije prometnice u centru grada u ukupnoj dužini od oko 2,3 kilometara. Zabrana važii za sva vozila s dizelskim pogonom koje nemaju najnoviju ekološku oznaku.

U Hamburgu je registrovano oko 260.000 vozila s dizelskim motorom od čega samo 96.000 ispunjava najviše ekološke kriterijume.

Grad-savezna pokrajina Hamburg time implementira odluku Ustavnog suda donesenu krajem februara ove godine. Ustavni sud je tada na primjeru gradova Štutgart i Dizeldorf odlučio da gradovi, kao krajnju mjeru u postizanju sniženja vrijednosti dušikovih oksida, mogu uvesti i zabrane prometa.

Prije nekoliko dana je i Evropska komisija pred Evropskim sudom protiv Njemačke podigla tužbu zbog neučinkovitosti u smanjenju vrijednosti štetnih gasova u gradovima.

Njemačka politika i automobilska industrija već se mjesecima spore oko mehanizama za rješenje problema. Njemačka vlada se, kako bi se spriječile šire zabrane prometa dizelskih vozila, zalaže za mehaničke promjene na starijim vozilima, čime bi bili ispunjeni ekološki standardi. Automobilska industrija odbacuje takve promjene smatrajući ih preskupima i insistira na promjeni softvera na vozilima.