Novi most na Morači koštaće 5,8 miliona eura

Podijeli

“Potpisivanjem Ugovora za izradu mosta na Morači, stekli su se svi uslovi da počnu radovi na realizaciji Jugozapadne obilaznice, čija će ukupna vrijednost biti 15.668.335 eura” istakao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović danas u Gornjoj Gorici gdje je sa Željkom Lekovićem, u ime konzorcijuma Crnagoraput i Bemax, potpisao ugovor za II fazu Jugozapadne obilaznice, tj. za izgradnju mosta na Morači. Vrijednost ovog projekta je 5,8 miliona eura.

Gradonačelnik Stijepović je podsjetio da su ugovori za I i III dionicu, vrijedni 9.870.035 eura, potpisani ranije ističući da je riječ o kapitalnom projektu Glavnog grada.

“Ono što mu daje predznak “kapitalan” je upravo njegova razvojna komponenta. Njime dobijamo platformu za brži urbani razvoj i kvalitetniji, održivi saobraćaj. Prevazilaženjem problema uskog grla u Podgorici, riješićemo jedan od gorućih problema regionalnog saobraćaja. Istvoremeno na ovaj način nastavljamo sa realizacijom naše strategiju ravnomjernog razvoja grada, pogotovo kada je u pitanju razvoj putne infrastrukture, koja podrazumijeva da urbani način života sve više karakteriše i ruralna područja Podgorice, što je prioriteni cilj gradske uprave, jer samo tako možemo na planski i dinamičan način da razvijamo Podgoricu” rekao je Stijepović. On je, predstavljajući projekat, rekao da Jugozapadna obilaznica podrazumijeva saobraćajnicu bulevarskog tipa ukupne dužine 3.621,07 metara. Trasa obilaznice povezuje petrovačku sa cetinjskom magistralom. Saobraćajnica će imati četiri trake, nadvožnjak u zoni KAP-a dužine 29,4 metra i novi most preko Morače dužine oko 160 metara. Jugozapadna obilaznica je podijeljena u tri dionice. Dužina prve dionice je 1.354,20 m. Duž ove dionice, koja počinje od raskrsnice sa Cetinjskim putem, predviđena su četiri saobraćajna priključka. Dužina druge dionice je 200,80 m. Obilaznica na ovoj dionici prelazi preko mosta. Dužina treće dionice iznosi 2.066,07 m. U ovoj dionici je predviđena izgradnja nadvožnjaka u zoni KAP-a.

Od prateće infrastrukture predviđena je izgradnja atmosferske kanalizacije, telekomunikacione instalacije, javne rasvjete i vodovoda. Projektom Jugozapadne obilaznice predviđena je i rekonstrukciju ulica koje se ukrštaju ili priključuju na obilaznicu, kao i dva kružna toka.

“Dakle, možemo se pohvaliti da u ovoj godini Podgorica realizuje tri velika, strateški značajna projekta, čija ukupna vrijednost iznosi preko 32 miliona eura. Glavni grad, u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj, realizuje i projekat izgradnje bulevara kroz Donju Goricu, vrijedan preko deset miliona eura. Takođe, u toku su i radovi na Drugoj fazi zaobilaznice oko Golubovaca, ukupne vrijednosti oko 6.300.00,00 eura. Na taj način uvodimo nova urbanistička rješenja, bržu komunikaciju prema aerodromu i izmještanje tranzitnog saobraćaja iz užeg gradskog jezgra” rekao je Stijepović.

Ovolika vrijednost infrastrukturnog ulaganja značajna je i za mnogo veće gradove nego što je Podgorica. Sveukupno gledano, i u kombinaciji sa ostalim investicionim projektima, sa ponosom možemo istaći da naš grad, naša Podgorica, danas predstavlja jedno veliko gradilište, a ovaj dio grada prava potvrda toga” zaključio je gradonačelnik Podgorice Stijepović.

“Sa sigurnošću mogu da tvrdim da će konzorcijum Bemax i Crnagoraput u roku završiti ovo gradilište tako da i ovo gradilište i ovaj most bude na ponos kako naših kompanija tako I svih građana Podgorice I svih učesnika saobraćaju” rekao je Željko Leković u ime ove dvije kompanije, piše Portal Analitika.