Preporučujemo film: Margin Call (2011)

Podijeli

Velika svjetska ekonomska kriza dostigla je zabrinjavajuće razmjere tokom 2008. godine, a filmadžije nijesu dugo oklijevale da ožive dramatične okolnosti na veliko platno.

Talentovani Džej Si Čendor (J.C. Chandor) odabrao je za svoj debitantski projekat (očekivano snimljen u okviru nezavisne produkcije) uzbudljivu priču Margin Call, smještenu u luksuznim odajama jedne investicione banke.

Radnja se proteže na svega 24 časa, na dan i noć, na jedan kratak, buran period u kome su promijenjene brojne ljudske sudbine i to ne samo bankarskih mešetara, već i naivnih građana, običnih smrtnika koji su olako povjerovali da banke mogu da im osiguraju bolji standard.

Bez nekog opširnog uvoda, režija ‘ide odmah na prvu loptu’. Iskusni finansijski analitičar zadužen za procjenu rizika investiranja, Erik Dejl (Stanley Tucci) našao se na spisku za otpuštanje. U novonastalim okolnostima, on je po mišljenju svemoćnih šefova postao nepotreban, čist tehnološki višak.

Otkaz je momentalan i prije nego što je napustio službene prostorije, Erik daje USB stik mlađem kolegi Piteru (Zachary Quinto), uz kratko upozorenje da bude jako oprezan sa sadržajem.

Inteligentni mladić vođen znatiželjom odlučuje da se istog dana upozna sa sadržajem pohranjenim na USB stiku i tako dolazi do frapantnih podataka. Finansijski krah moćne korporacije je neminovan, pa se postavlja samo pitanje da li je moguće da se šteta barem nekako ublaži. Pod hitno je sazvan sastanak svih rukovodećih struktura, jer vremena je sve manje i neophodno je donijeti neke teške odluke…

Filmskerecenzije.com