Kineski Hisense preuzeo 22,5 odsto akcija Gorenja

Podijeli

Slovenači proizvođač bijele tehnike Gorenje saopštio je u četvrtak da su dvije članice kineske Hisense grupe sa sjedištem u Luksemburgu stekle 22.56 odsto udjela u kompaniji 22. maja.

Hisense Luxembourg Holding S.a r.l. stekao je 1.154.977 dionica ili 4,73 odsto udjela u glasačkim pravima, a Hisense Luxembourg Home Appliance holding S.a r.l. stekao je 4.354.300 dionica koje predstavljaju 17,83 odsto udjela, navelo je Gorenje u saopštenju.

Gorenje je takođe saopšio da je njegov dioničar Kristijan Floricić prodao dionice kompanije koje je imao, čime je smanjio svoj ukupni udio nivo ispod 5 odsto ukupnih glasačkih prava, prenose mediji iz Ljubljane.

Osim toga, Mađunarodna finansijaka korporacija (International Finance Corporation) izašla je iz Gorenja prodajom 11,7991 odsto udjela 22. maja.

Ranije ovog mjeseca, Gorenje je odabrao Hisense kao najboljeg ponuđača na tenderu za strateškog partnera. Hisense je ponudio da plati 12 eura po dionici za 50 odsto plus jednu dionicu Gorenja.
Nekoliko dana kasnije Gorenje je obavijestilo da Hisense Luxembourg Home Appliance Holding S.ar.l. namjerava pokrenuti ponudu za preuzimanje svih dionica Gorenja.