Lenovo u gubitku 189 miliona eura

Podijeli

Kineski tehnološki gigant Lenovo javio je u četvrtak o najvećem godišnjem gubitku od 2009. godine zbog viših troškova komponenti, očekivanog otpisa vezanog za izmjene sistema oporezivanja u SAD-u i nižih prihoda od prodaje imovine.

Kompanija je u fiskalnoj godini koja je završila u martu zabilježila neto gubitak od 189 miliona dolara, najveći od 2009. godine. U prethodnoj fiskalnoj godini poslovala je s dobiti od 535 miliona dolara.

Na rezultat u fiskalnoj godini 2016/2017. pozitivno je uticao prihod od prodaje imovine od 10,89 miliona dolara. U zaključenoj fiskalnoj godini Lenovo je u toj stavci bilježilo prihod od samo 300 hiljada dolara.

Dodatno je rezultate u završenoj fiskalnoj godini pritisnuo otpis 400 miliona dolara poreznih olakšica vezano za izmjene sistema oporezivanja u SAD-u.

Godišnji prihodi uvećani su pet odsto na 45,35 milijardi dolara, i najveći su u tri godine.

U četvrtom fiskalnom tromjesečju dobit Lenova smanjena je 69 odsto na 33 miliona dolara, dijelom odražavajući više cijene dijelova i ponovljene gubitke u poslovanju s pametnim telefonima i data centrima.

Prihodi u posljednjem tromjesečju fiskalne godine su povećani 11 odsto, na 10,6 milijardi dolara i zabilježili su dvocifrenu stopu rasta prvi put u 10 kvartala.

SAD je u decembru sproveo najtemeljniju izmjenu sistema oporezivanja u 30 godina kako bi podstakao ekonomski rast. Izmjene su povećale dobit američkih kompanija, a nepovoljno su uticale na poslovne rezultate onih inostranih, napominje Reuters.

Među pojedinim dijelovima poslovanja, odjeljenje personalnih računara i pametnih uređaja zabilježio je dva odsto nižu godišnju dobit uprkos 8-postotnom povećanju prihoda.

U odjeljenju mobilnih uređaja prihodi su pali šest odsto, pri čemu u kompaniji navode da će se taj segment u predstojećem periodu “fokusirati na smanjenje gubitaka u novoj fiskalnoj godini” preorijentacijom na profitabilna tržišta poput onih u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Odjeljenje data centara, najmanji dio poslovanja kineskog diva, zaključio je godinu s gubitkom od 305 miliona dolara.