Deutsche Telekom očekuje rast na svim tržištima gdje posluje

Podijeli

Deutsche Telekom (DT) najavljuje da će njegove kompanije u matičnoj Njemačkoj i u drugim evropskim zemljama i u SAD od iduće godine bilježiti rast, dodajući da će ubuduće isplatu dividendi vezati za povećanje dobiti.

Deutsche Telekom je, preko Hrvatskog, vlasnik i Crnogorskog Telekoma.

U srednjeročnoj poslovnoj strategiji za period od 2017. do 2021. godine, najveća evropska telekomunikaciona kompanija predviđa povećanje prihoda za jedan do dva odsto godišnje.

Prilagođena osnovna dobit trebalo bi da u tom periodu raste dva do četiri odsto godišnje, što je u skladu s ciljevima objavljenim za period od 2014. do 2018. Iz kompanije su najavili da će za tekuću poslovnu godinu isplatiti dividendu od 70 eurocenti po dionici, u odnosu na 65 eurocenti po dionici isplaćenih za 2017, javlja Hina.

Nakon toga isplata dividendi biće vezana za prilagođenu dobit po dionici koja bi trebalo da poraste s ovogodišnjeg jednog eura po dionici na 1,20 eura po dionici u 2021. godini.

Povećanje dividende zahtijevaće ostvarenje ciljeva rasta, uključujući one zacrtane za posrnuli dio informatičko-tehnoloških usluga T-Systems, te disciplinu u ulaganjima i kontrolu troškova.

“U sljedećih nekoliko godina nastavićemo pokazivati profil rasta bez presedana u našoj industriji”, istakao je u kompanijskom saopštenju izvršni direktor Tim Hoettges, dodajući da bi od 2019. godine svi poslovni djelovi trebalo da daju doprinos tom rastu.

U DT-u napominju i da razmatraju i mogućnost otkupa dionica.

Srednjeročni plan ne uključuje predloženo spajanje američkog ogranka T-Mobilea sa Sprintom. Pod uslovom da transakcija bude zaključena početkom 2019, njen uticaj na poslovne rezultate DT-a i novčani tok biće negativan do kraja 2021. godine, napominju, prenosi Tportal.

Spajanje bi trebalo da kreira trećeg operatera u SAD sa 127 miliona klijenata i rezultirati sinergijom procijenjene neto aktualne vrijednosti od 43 milijarde dolara. Prethodno ga moraju odobriti nadležni regulatori, napominju u njemačkoj kompaniji.

Na matičnom tržištu, DT će se fokusirati na proširenje mreže za širokopojasni pristup Internetu i na mobilne usluge u mrežama pete generacije. Aukcije za frekvencije biće održane početkom iduće godine.