Kako je Deripaska spasio firmu od američkih sankcija

Podijeli

Ruski aluminijumski gigant Rusal saopštio je danas da je ostavku u upravnom odboru koja odmah stupa na snagu podneo glavni dioničar kompanije ruski milijarder Oleg Deripaska, što je neophodan potez da bi firma izbjegla američke sankcije uperene protiv njega.

“Da bi nasatvili napore koje je preduzela uprava grupe da zaštiti interese kompanije i svojih akcionara od uvođenja sankcija američkog ministarstva finansija, Oleg Deripaska je podnio ostavku koja stupa na snagu 25. maja 2018.”, naveo je Rusal u saopštenju, prenosi Beta.

Ranije ovog mjeseca, SAD su Rusal i njenog glavnog dioničara, tajkuna Olega Deripasku, stavile na listu za sankcije kojim je kompaniji blokiran pristup međunarodnim finansijskim institucijama. Rusal je izgubio neke klijente, dok su njegove akcije naglo pale.

Ovo je najnovija epizoda u potresima kompanije otkad je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa odlučila da na svoju crnu listu stavi Olega Deripasku, između ostalih oligarha za koje se vjeruje da su bliski Kremlju. SAD su odlučile da uvedu sankcije i kompanijama pod Deripaskinom kontrolom, En+ i Rusal, čiji je En+ najveći dioničar. Vašington je kasnije zbog rizika poremećaja tržišta važnog za svjetsku industriju objavio da želi da poštedi En+ i Rusal, i dao im dodatno vrijeme da Deripaska smanji svoje veze s njima. Rusal predstavlja sedam odsto svjetske proizvodnje aluminijuma.

Deripaska je već ranije podnio ostavku u upravi En+ kompanije.

U četvrtak je ostavku podnijela generalna direktorka Rusala Aleksandra Buriko i polovina članova upravnog odbora, u nadi da se ubijedi Vašington da povuče sankcije uperene prema kompaniji zbog njenih veza s tajkunom Olegom Deripaskom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je rekao da vlasti razmatraju privremenu nacionalizaciju proizvođača aluminijuma Rusal, pošto je ta kompanija pogođena sankcijama SAD.