Obilazak radova na Koridoru 11: Kako napreduje autoput prema Crnoj Gori

Podijeli

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Vlade Ana Brnabić obići će danas radove na izgradnji mosta preko Save i Kolubare kod Obrenovca, na dionici Koridora 11 Surčin – Obrenovac, koji je dio autoputa prema Crnoj Gori.

Obilasku radova će, kako javljaju mediji, prisustvovati i potpredsjednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i ambasador Kine Li Mančang.

Kineska kompanija CCCC je u maju prošle godine počela da gradi novi most preko ušća Kolubare u Savu kod Obrenovca od oko 1,7 km, koji će biti najduži most na toj dionici.

Na dionici Surčin – Obrenovac od 17,6 km biće napravljeno ukupno sedam mostova i četiri nadvožnjaka, kao i dvije petlje “Surčin” i “Obrenovac”.

Vrijednost radova na toj dionici je 233,6 miliona dolara, a finansiraju se iz zajma kineske EXIM banke, koja finansira i gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa.

Rok za završetak mosta i cijele dionice je 32 mjeseca odnosno do kraja 2019. godine.

Predviđena je izgradnja autoputa u punom profilu, sa četiri vozne i dvije zaustavne trake.

Autoput Surčin-Obrenovac će omogućiti spajanje koridora 11 i 10, preko obilaznice oko Beograda, na petlji Surčin.

Zajedno sa dionicama u izgradnji, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50,2 kilometra i već završenim dionicama Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara i Ljig-Preljina dužine 40,3 kilometra, biće povezan pun profil autoputa dužine 120 kilometara od Beograda do Preljine.