EU izbacuje Englesku iz zajedničkog svemirskog projekta vrijednog 10 milijardi eura

Ilustracija

Ujedinjeno Kraljevstvo možda će morati da gradi vlastitu mrežu navigacionih satelita, ako se ostvare prijetnje iz Brisela da će Evropsk unija izbaciti Britaniju iz projekta Galileo, vrijednog 10 milijardi eura.

Kako piše londonski The Guardian, britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je prije sastanka ministara finansija EU u Briselu kako UK ne može prihvatiti odluku Unije po kojoj bi Britanija bila isključena iz proizvodnje dijelova za satelite i pristupa zaštićenim dijelovima projekta.

„Potreban nam je pristup sistemu satelita poput ovog“, kazao je Hamond i dodao da je plan oduvijek bio da Britanci radi na projektu Galileo, i to kao jedni od osnivača, i doprinose mu i finansijski i tehnološki.

„Ako će to biti nemoguće, Britanija će morati to učiniti sama, moguće s drugim partnerima izvan Evrope i SAD, izgraditi treći konkurentski sistem. Zbog strateških razloga nacionalne bezbjednosti, treba nam pristup takvom sistemu i mi ćemo se pobrinuti da ga i dobijemo“, dodao je on.

Evropski Galileo zamišljen je kao sistem konkurentan američkom GPS-u, ruskom GLONASS-u i kineskom BeiDou. Do kraja 2020. EU bi trebalo da ima 30 satelita u orbiti oko Zemlje, koji će pružati znatno veću preciznost lokacije nego što je danas pruža sistem GPS, koji se koristi u većini mobilnih i navigacionih uređaja.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, kao dio EU, potpisala sporazum o uspostavi Galileo mreže satelita prema kojoj zemljama izvan EU neće dati pristup zaštićenim dijelovima programa, zaduženim za sigurnost sistema. S izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije, Brisel podrazumijeva i ukidanje pristupa Galileu.

Britanska vlada nadala se novom sporazumu po kojem bi Galileo postao partnerstvo EU i Ujedinjenog Kraljevstva, ali, iako je Evropska komisija otvorena za pregovore, navodno smatra kako se radi o prevelikom ustupku. Nadalje, ako se ne postigne nikakav dogovor o zajedničkom korišćenju Galileo sistema, Unija neće Londonu vratiti sredstva koji su Englezi do sad već uložili, prenosi navode londonskih novina Jutarnji list.

Najveći problem s nastavkom partnerstva je što London traži pristup svim bezbjednosnim podacima i nastavak proizvodnje bezbjednosnih modula. Prema takvom dogovoru, Engleska bi imala mogućnost da samostalno isključi navigacioni signal za ostatak EU, iako neće više biti njena država članica.

maj 27, 2018 at 10:14 am