Hiljadu plus: Ušteda i do 15.000 eura u odnosu na komercijalne kredite

Podijeli

Kupovinom stana u vrijednosti od 50.000 eura na 20 godina preko Vladinog projekta 1000 plus može se uštedjeti 15.000 eura u odnosu na stambene kredite koje samostalno nude poslovne banke. Mnogi građani su prinuđeni na kredit koji direktno nude banke jer ne ispunjavaju uslove za 1000 plus.

Konkurs za građane za kupovinu stana preko projekta 1000 plus najavljen je za drugu polovinu juna, a kamata je 2,99 odsto. Kamata kod poslovnih banaka za stambene kredite kreće se između 5,5 i šest odsto, s tim da ima i promjenljivu koja je vezana za euribor.

“Za kredit od 50.000 eura na 20 godina otplate preko 1000 plus građanin će platiti 66.416 eura, od čega je kamata 16.256 eura. Mjesečna rata će mu biti 276 eura. Administrativna naknada (obrada kredita 0,3 odsto) iznosiće 150 eura”, saopštili su Pobjedi iz Ministarstva turizma i održivog razvoja, preko kojeg se i realizuje projekat 1000 plus.

Kako je Pobjedi objasnio generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović, glavna prednost projekta 1000 plus je najniža fiksna kamatna stopa na tržištu koja iznosi 2,99 odsto.

On naglašava da je interesovanje građana za projekat veliko i da se svakodnevno interesuju pa su na sajtu www.1000plus. me postavili spisak dokumentacije koja će biti potrebna, kao i forme izjava i saglasnosti koje se traže tom dokumentacijom.

“Kako zbog velikog interesovanja i obima posla, tako i zbog otklanjanja eventualnih nedoumica građana u vezi sa ispunjavanjem uslova za učešće u projektu, planirano je da se ubrzo aktivira i kol centar, gdje će građani moći da dobiju sve informacije”, istakao je Čanović.

A, da bi građani mogli da učestvuju u projektu 1000 plus, Čanović naglašava da moraju da ispunjavaju određene uslove, a to su: crnogorsko državljanstvo i prebivalište na teritoriji Crne Gore, da podnosilac zahtjeva nema u svojini stambeni objekat ili nema u susvojini više od jedne trećine ukupne površine stambenog objekta u Crnoj Gori, u posljednje tri godine od dana podnošenja zahtjeva za dodjelu dugoročnog hipotekarnog kredita (ovaj uslov važi i za sve ostale članova domaćinstva), da je podnosilac zahtjeva kreditno sposoban u smislu opštih uslova kreditne sposobnosti odabrane komercijalne banke i da zadovoljava kriterijume u pogledu visine kumulativnih primanja (600 eura za podnosioca zahtjeva, 420 eura za svakog drugog punoljetnog člana domaćinstva i 300 eura za svakog maloljetnog člana domaćinstva).

Pored ubjedljivo najpovoljnijih uslova na tržištu koji se ogledaju kroz povoljnu kamatnu stopu, kao i kroz smanjenje drugih troškova prilikom odobravanja dugoročnih hipotekarnih kredita, Čanović ističe da su i u ovoj fazi ostvarili saradnju sa Notarskom komorom Crne Gore, te će korisnici projekta 1000 plus imati niže cijene prilikom sastavljanja notarskih akata.

“Takođe, kroz saradnju sa osiguravajućim društvima obezbijedili smo dodatne popuste kako za životno, tako i za neživotno osiguranje”, rekao je Čanović.