Preokret: Cijene nafte pale nakon šest sedmica rasta

Podijeli

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su oštro pale, nakon šest nedjelja rasta, jer su Saudijska Arabija i Rusija otvorile pitanje ublažavanja proizvodnih ograničenja koja su gotovo godinu i po podržavala rast cijena.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice smanjena je 3,3 odsto, na 76,45 dolara, dok je na američkom je tržištu barel pojeftinio 4,8 odsto, na 67,90 dolara.

Do samog kraja prošle sedmice cijene su se nafte manje-više stabilno kretale oko najviših nivoa od novembra 2014. godine da bi u petak oštro pale nakon vijesti o mogućem povećanju proizvodnje OPEC-a i njegovih partnera.

Ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak i njegov saudijski kolega Khalid al-Falih sastali su se u St. Peterburgu kako bi uoči sastanka OPEC-a idućeg mjeseca proučili uslove sporazuma o ograničenju proizvodnje koji su na snazi od početka prošle godine.

Od januara 2017., naime, OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi smanjili neravnotežu između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, smanjili zalihe u svijetu i tako podržali cijene, prenosi HINA.

Ovog puta ministri su, zajedno s kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, raspravljali o povećanju proizvodnje za milion barela dnevno. Tako bi se idućeg mjeseca na sastanku OPEC-a predložilo postupno ublažavanje proizvodnih restrikcija.

„Nakon što je na londonskom tržištu cijena barela premašila psihološki važan nivo od 80 dolara, prvo smo mogli vidjeti blagi pad cijena, a potom su poruke iz Rusije i Saudijske Arabije izazvale oštar pad”, kaže Mat Smit, direktor u kompaniji ClipperData.

Svjetske zalihe sirove nafte i derivata naglo su se smanjile proteklih mjeseci zbog snažne potražnje i ograničene proizvodnje vodećih svjetskih proizvođača nafte, kao i oštrog pada proizvodnje u krizom pogođenoj Venezueli.

Proteklih su sedmica cijene nafte podupirale i najavljene američke sankcije Iranu nakon što se Vašington povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom.

No, najava povećanja proizvodnje OPEC-a i partnera izazvala je pad cijena.

Tim više što postoje naznake daljeg povećanja proizvodnje u SAD-u, premda se već u februaru u SAD-u proizvodilo rekordnih 10,3 miliona barela dnevno.

U petak je kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao za njih 15, na ukupno 859, najviši nivo od marta 2015. godine.

Kako je u istom periodu prošle godine bilo aktivno samo oko 650 bušotinskih postrojenja, taj podatak pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ove razine nivoe, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju.

Zbog svega toga, i u ponedjeljak ujutro cijene su nafte oštro pale na azijskim tržištima, nastavljajući negativni niz od prošle sedmice.

Tako je jutros na londonskom tržištu cijena barela oslabila dodatnih 2,6 odsto, na 74,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3 odsto, na 65,80 dolara.