U bankama skoro 2.500 zaposlenih, prosječna plata 917 eura

Podijeli

U posljednjih par godina u bankarskom sistemu nijesu zabilježene značajnije fluktuacije u broju zaposlenih, kao ni u broju organizacionih jedinica, saopšteno je portalu Investitor iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

“Na kraju 2017. godine, broj zaposlenih u poslovnim bankama je iznosio 2.460, krajem 2016. godine 2.500, dok je na kraju 2015. godine njihov broj iznosio 2.501”, navodi se u odgovorima Direkcije za odnose sa javnošću i publikacije pri CBCG.

Prema podacima Monstata, prosječna plata u finansijskom sektoru (u kojem su pored banaka i osiguravajuća društva) na kraju prošle godine iznosila je 917 eura neto. To je čak 79 odsto više od prosjeka u državi u istom periodu, koji je iznosio 512 eura.

Broj poslovnica, odnosno organizacionih dijelova svih poslovnih banaka u Crnoj Gori iznosio je 208 na kraju prošle godine. Ni tu nije bilo značajnih odstupanja, s obzirom da ih je na kraju 2016. godine bilo 210, a godinu ranije 205.

U CBCG nijesu mogli da saopšte koliko je razvoj mobilnih i elektronskih usluga uticao na poslovanje banaka, dodajući da nemaju podatke o broju korisnika tih servisa.

“Centralna banka Crne Gore ne raspolaže podacima o broju korisnika ovih usluga kod poslovnih banaka, niti o broju ukupnih klijenata poslovnih banaka”, precizirali su iz CBCG.

Spisak poslovnih banaka koje trenutno posluju u Crnoj Gori možete pogledati ovdje.

Ne znaju za namjere OTP-a prema Societe Generale

Centralna banka Crne Gore nije upoznata sa činjenicom da je menadžment Societe Generale grupe u sklopu svoje poslovne strategije skoro razmatrao i donio aktuelnu odluku o prodaji svoje banke u Crnoj Gori.

“U skladu sa zakonskom regulativom, CBCG je u obavezi da, ukoliko dobije zahtjev za pripajanje bilo koje banke drugoj banci, u okviru cnogorskog bankarskog sistema, u zakonskom roku izvrši ocjenu usklađenosti takvog zahtjeva sa relevantnim propisima, te na osnovu razmatranja efekata potencijalne realizacije takve transakcije i ocjene ispunjenosti propisanih uslova, donese odgovarajuću odluku”, navodi se u odgovoru na pitanje da li postoje informacije da će uskoro doći do spajanja dvije velike banke na crnogorskom bankarskom tržištu, kako se sporadično najavljuje.