EBRD ulazi sa 70 miliona eura u vlasništvo D Marinasa

Podijeli

U sklopu najveće investicije u sektor turizma u svojoj istoriji, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o kupovini približno 25 odsto udjela, kojim postaje dioničar kompanije D Marinas B.V., holding kompanije koja trenutno upravlja mrežom od 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, a koje posluju pod brendom D-Marin.

U okviru te kompanije poslovaće i marina u Kumboru, koja će biti sagrađena kao dio kompleksa Portonovi, vrijedan više od 500 milioma eura.

Investicijom EBRD-a, vrijednom 70 miliona eura, finansiraće se razvojni planovi kompanije, uključujući i razvoj upravljanja marinama, buduće akvizicije i razduživanje.

D Marinas B.V. je najveći i jedini međunarodni lanac marina u istočnom Sredozemlju, koji upravlja s više od 8000 vezova. Vlasnik kompanije je Doğuş Holding A.S., jedna od vodećih poslovnih grupacija u Turskoj i dugogodišnji partner EBRD-a.

Širenje poslovanja omogućiće razvoj turizma na lokalnom nivou, dalji rast i otvaranje novih radnih mjesta.

Projekat uključuje i korišćenje tehničkih sredstava iz EBRD-ovog Posebnog fonda dioničara koja su namijenjena finansiranju edukacionih programa s ciljem otvaranja novih prilika za obrazovanje uz rad, posebno za mlade i za žene.

Investicija je realizovana u sklopu novog EBRD-ovog Programa uključivog turizma za istočno Sredozemlje čiji je cilj podrška rastu i razvoju turizma na lokalnom nivou kroz ulaganja u hotele i turističke kompanije.

D-Marin upravlja s 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, čineći jedan od najvećih međunarodnih lanaca na istočnom Mediteranu. D-Marin zapošljava ukupno 502 radnika, piše Poslovni dnevnik.

Turski D-Marin će upravljati Portonovi Marinom, novom crnogorskom destinacijom