I stranci na privremenom radu moraju imati “njemačke plate”

Podijeli

Prema novim pravilima o upućenim radnicima koje je u utorak prihvatio Evropski parlament na plenarnoj sjednici u Strazburu, radnici koje kompanije šalju na privremeni rad u druge države članice biće jednako plaćeni za jednak rad na istom mjestu.

“Upućeni radnik“ je zaposleni kojeg je poslodavac privremeno uputio u drugu državu članicu radi pružanja određenih usluga, a usvojena reforma će osigurati njihovu bolju zaštitu i pravednu konkurentnost kompanija na tržištu, saopštio je Evropski parlament a prenosi Jutarnji list.


Novim predlogom je predviđeno da se na upućene radnike primjenjuju ista pravila za plate kao u državi domaćinu, prema kojem se za isti obavljeni rad na istom mjestu prima jednaka plata.

Osim zakonskih odredbi, države članice mogu primjenjivati regionalne ili sektorske kolektivne ugovore a do sada je to bio slučaj samo u građevinskom sektoru.

Put i smještaj mora platiti kompanija, a ne radnik od svoje plate. Poslodavci će takođe morati da osiguraju da su uslovi smještaja za zaposlene radnike primjereni i u skladu s nacionalnim pravilima.

Najduži period za slanje radnika je 12 mjeseci uz moguće produženje od 6 mjeseci. Nakon tog perioda, radnik i dalje može ostati u toj državi članici, te se na njega u potpunosti primjenjuje radno pravo države članice domaćina.

Države članice imaće dvije godine da prenesu pravila u svoje nacionalne zakone te da pravila stupe na snagu.

U 2016. u Evropskoj uniji radilo je 2,3 miliona upućenih radnika, a najviše radnika upućuju Poljska, Njemačka i Francuska, dok Njemačka, Francuska i Belgija privlače najviše upućenih radnika iz drugih zemalja.