Ovo je deset najvrednijih svjetskih brendova

Podijeli

Gledanje serija na Netflixu, dijeljenje priča na Facebooku i skidanje sadržaja s Appleovog iTunesa i Alibabinog Ali Picturea su najviše doprinijeli rekordnom rastu vrijednosti u poretku Top 100 najvrednijih svjetskih brendova 2018., objavile su kuće WPP i Kantar Millward Brown.

Sve šira i veća upotreba informacijske tehnologije bazirane na podacima kao što su vještačka inteligencija (AI) i proširena stvarnost (AR) kao i kreativna marketinška rješenja omogućili su velikom broju brendova da bolje razumiju svoje potrošače i ponude odgovarajući, personalizovani sadržaj i neuobičajena iskustva vezana uz brendove.


Osam od 10 najjačih brendova su tehnološki ili neposredno vezani uz tehnologiju. Ova kategorija nastavlja dominirati, Google i Apple su zadržali broj 1 i 2 s rastom od 23 odsto na 302.1 milijarde dolara (Google) i 28 odsto, na 300,6 milijarde dolara (Apple).

Amazon je napredovao na treće mjesto, ispred Microsofta, s rastom od 49 odsto na 207,6 milijardi dolara dok je Tencent skočio na peto mjesto (s prošlogodišnjeg osmog) ispred Facebooka (broj 6) uz rast vrijednosti brenda od 65 odsto (179 milijardi dolara).

David Rot iz WPP-a ističe da ove godine imamo najveći rast vrijednosti brendova u istoriji, prisutan u svim kategorijama.

“I novi i etablirani igrači su profitirali na osnovu hrabrosti i usvajanja dugoročne strategije izgradnje brenda. U WPP-u smo fokusirani na pružanje inovativnih rješenja koja kombinuju podatke i tehnologiju s vrhunskom kreativnošću. Kompanije koje investiraju u marketing baziran na podacima i koje podržavaju svoje brendove kreativnim idejama biće pobjednici u današnjem svijetu inovacija, nestabilnosti i promjena”, dodao je.

Uprkos ekonomskoj i političkoj nesigurnosti u velikom broju regija u svijetu, ovogodišnji poredak donosi najveći godišnji porast vrijednosti u istoriji – skoro 750 milijardi dolara (+21 odsto). S tim povećanjem ukupna vrijednost BrandZ Top 100 je 4.4 triliona dolara; to je porast od 204 odsto u odnosu na prije 12 godina kada je istraživanje prvi puta objavljeno (2006.). Takođe, ovo je prvi put da su sve kategorije u poretku BrandZ Top 100 zabilježile rast vrijednosti, prenosi Tportal.

Promjena je vidljiva i na geografskom nivou – ovo je prvi put da su ne-američki brendovi rasli brže nego američki. Danas imamo 14 kineskih brendova u Top 100, 2006-te bio je samo jedan (China Mobile).

Ukupna vrijednost kineskih Top 10 porasla je za 47 odsto u odnosu na prošlu godinu, više nego dvostruko više od brendova iz SAD-a (+23 odsto).

Snažan regionalni rast prisutan je i u drugim dijelovima svijeta kao što su Indija i Indonezija. BrandZ Top 100 uključuje 7 azijskih brendova (bez kineskih) koji su rasli 14 odsto i sada imaju ukupnu vrijednost 146 milijardi.

Regionalna banka BCA (na broju 99) je prvi indonezijski brend u poretku Top 100 a Maruti Suzuki ušao je u automobilskih Top 10 po prvi put.