Srbija: Predsjednik Privredne komore kandidat za ministra privrede

Podijeli

Gradski menadžer u minulom sazivu vlasti u Beogradu Goran Vesić i dalje slovi za favorita za novog gradonačelnika, koji će biti izabran do 9. juna, tvrde nezvanično izvori lista Danas s političke scene Srbije.

Prema riječima sagovornika Danasa, u igri je i scenario po kojem će gradonačelnik postati doktor Zoran Radojičić, a Vesić bi u tom slučaju ostao na aktuelnoj poziciji gradskog menadžera, „ali, čak i da se to ostvari, Vesić će imati ključnu riječ u svim gradskim poslovima“.

Kako preciziraju izvori Danasa, nakon što bude donijeta odluka o gradonačelniku, počeće zvanični razgovori o rekonstrukciji vlade premijerke Ane Brnabić. Sagovornici tvrde da „nijesu bez osnova tvrdnje pojedinih medija“ da bi aktuelna predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković mogla da zamijeni Vladana Vukosavljevića na čelu Ministarstva kulture i informisanja.

„Maja Gojković ima veliku želju da postane ministarka kulture, ali SNS trenutno nema bolje rješenje od nje za predsjednika parlamenta, jer taj kandidat mora da posjeduje i diplomatsko iskustvo i znanje stranih jezika. Pored Gojković, ozbiljna kandidatkinja za ministarku kulture je i Jelena Trivan, aktuelna direktorka Službenog glasnika“, kažu izvori s političke scene Srbije.

U slučaju da Maja Gojković pređe u izvršnu vlast, tvrdi se da bi na čelu parlamenta mogli da je zamijene Vladimir Marinković, koji je potpredsjednik parlamenta, ili Marija Obradović, funkcionerka SNS.

Kao potencijalna “nova lica“ u Vladi, pominju se predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je, navodno, „viđen“ za novog ministra privrede, umjesto Gorana Kneževića, zatim proslavljeni fudbaler Dejan Stanković, koji bi mogao da zameni Vanju Udovičića na čelu Ministarstva sporta i omladine, te Irena Vujović, predsjednica Opštine Savski venac, koja se pominje kao „nasljednica“ Zorana Đorđevića na čelu Ministarstva rada.