EPCG ostvarila rast proizvodnje električne energije za 39 odsto

Podijeli

Ukupna proizvodnja električne energije tokom period januar-april 2018. godine iznosila je 1.685 gigavat sati (GWh), što je 52 odsto godišnjeg plana, a 39 odsto više od planirane proizvodnje za četiri mjeseca, zvanični su podaci državne kompanije.

“Dobre hidrološke prilike tokom prethodnog perioda, kao i dobra pouzdanost proizvodnih kapaciteta, razlog su što je HE Perućica za posmatrani proizvela 670 GWh što je 73 odsto od godšnjeg plana, tj. proizvodnja je 53 odsto veća u odnosu na plan za četiri mjeseca. HE Piva je za posmatrani period proizvela 508 GWh, ili 68 odsto godišnjeg plana, a ako posmatramo učinak za prva četiri mjeseca, proizvodnja u HE Piva je 85 odsto veća od plana”, kaže Darko Krivokapić, izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom.


“Dobra hidrologija nam je omogućila da sa punim akumulacijama do- čekamo ljeto, kao i da se umanje troškovi za uvoz nedostajućih količina električne energije, jer je TE Pljevlja od 30.03. 2018. godine u redovnom godišnjem remontu”, naglašava Krivokapić, prenosi Portal Analitika.

Ostvarena prodaja električne energije za prva četiri mjeseca 2018. godine iznosi 981 GWh, vrijednosti oko 45 miliona eura, dok je ostvarena kupovina električne energije za taj period iznosi 100 GWh u vrijednosti oko 3,3 miliona eura.

Završen remont TE Pljevlja

Iz EPCG je saopšteno da je Termoelektrana (TE) “Pljevlja” ponovo na mreži, nakon redovnog godišnjeg remonta koji je počeo 31. marta a da vrijednost remontnih radova iznosi oko tri miliona eura.

Direktor TE “Pljevlja”, Vladimir Šestović, zadovoljan je kvalitetom odrađenih poslova tokom remonta. On je istakao da je remont pored uobičajenih intervencija na kotlovskom postrojenju, u mašinskoj sali, mlinskom postrojenju kao i na pomoćnim postrojenjima (doprema uglja, hemijska priprema vode, pomoćna kotlarnica), podrazumijevao i uvođenje sistema onlajn monitoringa položaja vatre u kotlu, kao preduslova za svođenje azotnih oksida u dimnom gasu na dozvoljeni nivo.

“Time je omogućena apsolutna automatizacija rada kotlovskog postrojenja, pomoću kojega će se kontrolisati proces loženja i nastanka azotnih oksida u dimnom gasu. Urađeno je i ulaganje u pumpno postrojenje u hemijskoj pripremi vode koje služi za pripremu sirove vode za tehnološke potrebe. Postrojenje je urađeno od materijala koji je, po najnovijim standardima, dozvoljen za tu vrstu tehnološke namjene”, ističe Šestović.

Sistem onlajn monitoringa trenutno je u probnom radu, a ugrađen je u petnaest sličnih blokova termoelektrana širom Evrope.

“Možemo da se pohvalimo da smo prvi u regionu uveli ovaj sistem te da projekat predstavlja i dobar uvod u već izvjesnu ekološku sanaciju prvog bloka TE “Pljevlja”. Onlajn monitoringom se smanjuje i količina štetnih čestica koje odlaze u vazduh, jer je sagorijevanje potpunije. On ima i finansijski učinak, jer se štedi izvjesna količina utrošenog uglja”, dodao je Šestović.

Remontne radove izvodili su, pored “domaćih” i kadrovi iz više kompanija sa prostora bivše Jugoslavije, kao i lokalne firme, angažovane nakon uredno sprovedenog postupka javnih nabavki, navodi se u saopštenju EPCG.