Kako da vaše dijete zavoli povrće

Podijeli

Mnogi roditelji se žale da njihova djeca ne vole povrće, što je zabrinjavajuće, budući da bi djeca trebalo da pojedu 4-5 porcija voća i povrća dnevno (ne računajuci krompir).

Pročitajte korisne savjete kako da vaše dijete zavoli povrće i redovno ga jede:

1. Neka vaše djete odabere povrće na tržnici

Studije pokazuju da djeca koja idu s roditeljima u kupovinu povrća više vole jesti povrće. Povedite djecu sa sobom u kupovinu povrća i objasnite im kako se koje povrće zove.


Možete ih pitati koje je boje pojedino povrće i objasniti im zašto je baš to povrće posebno (na primjer “šargarepa štiti oči”). Dopustite njima da odaberu neko povrće po njihovom izboru i to povrće napravite taj dan. Djeci su posebno zanimljive male stvari, pa tako i mini ili baby-povrće!

Odaberite za njih najmanje mrkvice, manji paradajz, baby-spanać ili još bolje: neka oni sami odaberu “bebice povrća” za svoje jelo.

2. Neka priprema obroka bude zabavna za djecu

Studije pokazuju da djeca koja s roditeljima učestvuju u pripremi jela od povrća vise vole jesti povrće! Uključite vašu djecu u pripremu obroka. Ovo ne znači da ih treba “zaposliti” u kuhinji, već da kuvanje s povrćem treba učiniti zabavnim za djecu. Nabavite im malu kecelju, plastični nož i kašiku, mini-dasku za rezanje, male zdjelice i sl…

Plastičnim nožem djeca mogu rezati začinsko bilje, listiće spanaća, pečurke, mini paradajz (i ovdje vazi baby-pravilo). Pohvalite ih svaki puta kada vam “pomognu” i dodajte njihovo isjeckano bilje ili povrće u jelo.

Umjesto da se djeca igraju sama (ili sjede ispred TV-a) dok vi kuvate, ovo može biti zabavan način da provedete vrijeme s djecom i za njih da zavole povrće.

3. Poslužite dječiji obrok na malim tanjirima i u malim porcijama

Ukoliko pred djecu stavite “brdo zelenog nečega” sigurno ih nećete impresionirati. Poslužite dječiji obrok na malim, zanimljivim tanjirima (ukoliko su šareni, jos bolje). Recite im da pojedu “samo to”. Vrlo je vjerovatnije da će pristati da pojedu svoju porciju povrća na ovaj način.

4. Djeca vole boje

Trudite se da u pripremu obroka za djecu uključite povrće različitih boja (narandžasto, crveno, zeleno, ljubičasto…). Ukoliko se jelo koje pripremate sastoji od jedne vrste povrća, onda povrće različith boja upotrijebite za dekoraciju (na primjer, možete dodati malo narendane mrkve ili ljubičastog kupusa, ili listiće baby-spanaća).


5. Budite kreativni

Probudite i najamanje zrno kreativnosti u sebi kada servirate dječiji obrok (možete napraviti smajlije od sosa od paradajza ili tahinija, napraviti neki “crtež” od povrća, palačinke u obliku srca, zdrave uštipke u kalupima u obliku medvjedića, srca, Djeda Mraza…). Možete napraviti “planinu” ili Snješka Bijelića od riže (mali štapic mrkve može biti nos, a crna maslina Snješkova kapa).

Možete čak i nabaviti kalupe za pečenje i oblikovanje u obliku omiljenih “junaka” iz crtanih filmova vaše djece (na primjer Hello Kitty). Ne morate za dekoraciju i kupovinu kalupa potrošiti brdo novca, potrebno je da “pustite mašti na volju”.

6. Objasnite djeci zašto je povrće dobro za njih

Ukoliko kažete djeci da je povrće dobro za njihovo zdravlje, vjerovatno neće razumjeti šta to zapravo znači. Plašiti djecu (poput “razboljećeš se ako ne jedeš povrće”) takođe nije najbolja taktika, budući da djeci stvarate negativnu asocijaciju na povrće. Kažite im zašto je povrće dobro za njih “njihovim jezikom”.

Možete im reći da će ako jedu spanać biti snažni kao Popaj, ili da će biti visoki i brže rasti ako jedu povrće, da će se moći duže igrati vani, jer se neće brzo umoriti, da će imati zdrave oči ako jedu mrkvu i moći bolje vidjeti junake iz omiljenog crtića na TV-u… I sve što mislite da će motivisati vaše dijete da jede povrće (na pozitivan način).

7. Zasadite biljku s djecom i dopustite im da je uberu za obrok kada izraste

Istraživačke studije pokazuju da ukoliko uključimo djecu u rad u bašti i u uzgoj biljaka, ona će biti više sklona tome da jedu povrće i voće. Ukoliko nemate vrt, možete posaditi začinsko bilje u kuhinji sa svojom djecom (poput bosiljka, korijandera ili ruzmarina). Uključite djecu u cijeli proces sadnje (neka sami poprskaju sjeme u tegli) i svakog dana zajedno provjeravajte da li su se pojavile “zelene bebice” ili “bebice od bosiljka”. Kada izrastu, dopustite djeci da sama uberu listice začinskog bilja (mogu i sami dekorisati jelo njima).

Možete posaditi i mini-paradajz na balkonu (djeca jako vole brati paradajz). Zamislite iščekivanja i uzbuđenost vašega djeteta kada prvi put probaju biljčicu ili mini-paradajz koju su sami (ili uz vašu pomoć) zasadili, zalivali i njegovali.

Ukoliko uopšte nemate uslova ili vremena za uzgoj biljaka u domu, možete kupiti već gotove biljke (ljute papričice, mini-paradajz ili začinsko bilje), te brigu oko branja i zalivanja istih prepustiti vašim mališanima.

8. Budite primjer vasem djetetu

Bez obzira što reklamne kampanje brze i ne tako zdrave hrane troše milionske iznose kako bi ovu vrstu hrane učinili zanimljivom za dijete, vi ste ipak kao roditelj najvažniji uzor vašem djetetu. Ukoliko i sami ne volite povrće, ne možete očekivati isto i od djece, zar ne?

Kada jedete povrće i voće, svakog puta pokažite oduševljenje pred vašom djecom, poput “hmmm” ili “ovo je tako ukusnooo”, zatvorite oči, uživajte u svakom zalogaju… Neka vasa djeca osjete i vide kako vi slasno jedete to povrće (vrlo je vjerovatno da će i sama poželjeti uzeti zalogaj “tog zelenog jela” iz vašeg tanjira.

Napisala: Danijela Jokić- Vaislay