Sekulić: Ne dižite uzbunu zbog cijena goriva, Vlada na njih nema uticaja

Podijeli

Cijene goriva ne određuje Vlada nego globalno tržište, ali ćemo svakodnevno pratiti cijene na berzi i reagovati po potrebi, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na pres konferenciji nakon današnje sjednice Vlade.

”Ministarstvo ekonomije niti Vlada Crne Gore ne utvrđuju cijene naftnih derivata. Sagledavajući posljednje poskupljenje naročito eurodizela, opet komunicirajući sa privredom i privrednim udruženjima zaključili smo da u ovom trenutku nismo u kriznoj situaciji i da nema prostora za podizanje uzbune povodom poskupljenja naftnih derivata. To govorimo na osnov razgovora i obećanja od strane privrednika da zbog ovog poskupljenja neće poskupiti prevoz, prehrambeni proizvodi, niti će biti povećanja cijena bilo koje druge namirnice ili usluge potrebna za život”, kazala je Sekulić.


Ona je dodala da je skok cijena na berzi jedini uzrok poskupljenju naftnih derivata.

”Uzrok ovom rastu cijene je skok na berzi naftnih derivata kao i jačanje dolara u odnosu na euro. U tom smislu mi ćemo po nalogu Vlade svakodnevno pratiti kretanja i da ćemo već na sljedećoj sjednici Vlade informisati kakvi su obračuni. Prema onome što sad vidimo ne očekujemo rast cijena, ali to ne mogu sigurno potvrditi jer se radi o robi sa berze. Mi ćemo nakon informisanja Vlade odlučiti da li je potrebno korigovati cijene”, navela je Sekulić.