Šta je državni suverenitet po prof. Veselinu Vukotiću

Podijeli

Crna Gora treba da ostvari državni suverenitet… a suverenitet države znači da je ona zrela da zaštiti i sve interese, prava i slobode pojedinaca, odnosno njenih građana”

To su riječi profesora Veselina Vukotića prilikom jedne od ranijih Božićnih rasprava o ekonomiji.


Crna Gora, prema njegovim riječima, na izazov globalizacije treba da odgovori stvaranjem mikrodržave.

“Mikrodržava nije samo fizičko smanjenje državne uprave, već i promjena načina razmišljanja. Ona bi podrazumijevala predsjednički sistem, malu i efikasnu administraciju, kao i nepostojanje vojske… Neophodno je izmjeniti situaciju da je veliki broj građana zavisan od države, jer neko treba i da stvara”, smatra on.

Vukotić, poznat kao utemeljivač “crnogorske ekonomske škole”, koncepta bliskom neoliberalnom konceptu, kojeg kritičari smatraju brutalnim i beskrupuloznim sistemom koji bez državne kontrole može uništiti ekonomsko ali i društveno biće jedne zemlje.

Vukotić je, pak, svoje stavove o otvorenoj ekonomiji branio na svoj način i svojim argumentima:

„Potpun razvoj tržišta zahtijeva da tržište mora funkcionisati u svim svojim elementima i to ne samo kao tržište roba i usluga, nego i kao tržište novca kapitala, rada i znanja… Savremena tržišna privreda nije ona koja ima tržišne cijene, kako se to u nas misli, nego ona koja posluje u svjetskim relacijama… Tržište forsira sposobne, na njemu imaju privilegiju oni koji su najefikasniji. Ono stalno potencira razlike. U takvim uslovima nema onih bez kojih se ne može, niti se subjekti dijele na potrebne i nepotrebne, već na efikasne i neefikasne.“