Tramp se zakleo: Na Petoj aveniji neće biti nijednog Mercedesa

Podijeli

Američki predsjednik Donald Tramp namjerava u značajnoj mjeri ograničiti uvoz njemačkih luksuznih automobila, javlja njemački nedjeljnik Wirtschaftswoche u četvrtak, pozivajući se na diplomatske izvore.

„Ja ću toliko dugo zadržati svoju trgovinsku politiku sve dok se niti jedan Mercedes više neće voziti Petom avenijom“, rekao je američki predsjednik tokom nedavnog posjeta Emanuela Makrona SAD-u, a kako prenosi Wirtschaftswoche.


Donald Tramp je prošle sedmice Ministarstvu trgovine naložio da provjeri u kojoj mjeri uvoz automobila ugrožava nacionalnu bezbjednost.

Američki predsjednik je odmah nakon preuzimanja dužnosti početkom 2017. ukazao na to da želi smanjiti uvoz automobila iz EU u SAD, pri čemu bi ta mjera najviše pogodila njemačke proizvođače.

„Kada hodate Petom avenijom, pred svakom zgradom vidite Meredes. A koliko Ševroleta vidite u Njemačkoj? Malo ili gotovo uopšte ne“, rekao je tada Donald Tramp u razgovoru za njemački dnevnik Bild.

Kako nadalje javlja Wirtschaftswoche, SAD razmišlja o podizanju carine na automobile iz EU sa sadašnjih tri na 25 odsto. Njemačka trenutno unutar EU traži partnere za odbrambene mjere što je, kako se dodaje, povezano s poteškoćama, prenosi Hina.

Uvođenje carina na automobile bi imalo učinka i na ukupno njemačku ekonomiju. Prema procjenama instituta Ifo, carine bi njemački BDP smanjile za 0,16 odsto.

„Nijedna zemlja u Evropskoj uniji ne bi pretrpjela takve gubitke kao Njemačka“, rekao je za Wirtschaftswoche Gabriel Felbermajr iz Ifo instituta.