Tunel Sozina donio 630.000 eura državnoj kasi

Podijeli

Vlada Crne Gore je na danas održanoj sjednici donijela Odluku o raspodjeli dobiti podgoričkog Monteputa za 2017. godinu, kojom je predviđeno da ta firma dodijeli 630.000 eura Glavnom računu Državnog trezora.

Od dobiti preduzeća koje upravlja tunelom “Sozina”, 50.000 eura otići će Crnogorskom olimpijskom komitetu, rukometnom klubu Lovćen 25.000 eura, te košarkaškim klubovima Budućnost Podgorica 602.968 eura i Mornar Bar 50.000 eura.


U Vladi ističi da će preostalih 30 odsto neto dobiti, odnosno 581.986 eura, biti raspoređeno Monteputu, koji će o raspodjeli tih sredstava informisati Vladu.

U cilju racionalizacije diplomatske mreže i smanjenja troškova po tom osnovu, Vlada je donijela Odluku o zatvaranju Stalne misije Crne Gore pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji STO u Ženevi.

Odlukom je, ističu, utvrđeno da se funkcionisanje stalne misije pri STO-u obavlja pod okriljem Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama.

“Imajući u vidu da je jačanje ekonomske diplomatije jedan od strateških prioriteta Vlade, fokusirane aktivnosti Stalne misije Crne Gore pri UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi će uticati na dodatno podsticanje ekonomske multilateralne saradnje i bolje sprovođenje koordiniranih diplomatskih aktivnosti Crne Gore”, ocijenjeno je na sjednici.

Utvrđen je i Prijedlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“Inoviranim odredbama utvrđuju se koeficijenti za nova zvanja, koja do sada nijesu bila prepoznata u Zakonu, predsjednika i članove Disciplinske komisije, članove Komisije za žalbe, kao i zvanja Saradnik I, II i III, Viši namještenik I i II, zvanja u okviru Kancelarije za evropske integracije, te zvanje vatrogasac – spasilac”, navode u Vladi.

Uslijed izmjene organizacije Vojske Crne Gore, donijeta je Uredba o određivanju rodova i službi u Vojsci Crne Gore.

Tim dokumentom nijesu izmjenjeni rodovi u Vojsci, već su utvrđene četiri nove službe-služba za elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva, vazduhoplovno-tehnička služba, mornaričko-tehnička služba i administrativna služba.

“Pored toga, naziv postojeće nuklearno-biološko-hemijske službe promijenjen je u hemijsko-biološko-radiološko-nuklearna služba”, naglašavaju u Vladi.

Usvojili su i Informaciju o zaključivanju Tehničkog sporazuma u vezi sa sprovođenjem i pružanjem podrške države domaćina tokom vježbe „Jadranski udar 2018/Adriatic strike 2018”. i prihvaćen je Tehnički sporazum.

“Odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost o učešću pripadnika Vojske Crne Gore na međunarodnim vježbama u 2018. godini, od 26. januara 2018. godine, odobreno je učešće 12 pripadnika Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore toj vježbi, koja će se održati u periodu od 4. do 8. juna 2018. godine u Sloveniji. U diskusiji je naglašeno da ućešćem na ovoj međunarodnoj vježbi Vojska Crne Gore jača saradnju i povjerenje sa partnerskim zemljama, podiže nivo obučenosti, povećava razmjenu iskustava štabnog osoblja i poboljšava usvajanje neophodnih NATO standarda i procedura, kao neophodan uslov za povećanje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti”, ocjenjuju u Vladi.

Učešće na toj vježbi će, uvjereni su, doprinijeti efikasnijim pripremama i kvalitetnijoj obuci za izvođenje vojnih operacija.

“Vježba predstavlja nastavak serije vježbi koje su realizovane u prethodnom periodu, a na kojima su predstavnici Vojske Crne Gore prvi put učestvovali 2015. godine”, naglašeno je.

Radi konsolidacije ugovornog stanja, odnosno sukcesije međunarodnih ugovora koje je zaključila bivša Jugoslavija i Državna zajednica Srbija i Crna Gora, usvojena je Informacija o konsolidaciji ugovornog stanja između Crne Gore i Češke.

Vlada je dala saglasnost na Program rada Nacionalne turističke organizacije Crne Gore za 2018. godinu i Finansijski plan NTO za 2018. godinu.

“Finansijskim planom za 2018. godinu ukupan iznos prihoda projektovan je na 2.872.199,40 eura, od čega je 2.009.524,10 eura (69,96 odsto) opredijeljeno je Budžetom, a 862.675,30 eura (30,04 odsto) predstavljaju projektovana sopstvena sredstva i drugi izvori prihoda. Iznos budžetskih sredstava veći je u odnosu na 2017. godinu za 500.000 eura (39,8 odsto), što je namijenjeno za podršku aktivnostima marketinga na prioritetnim emitivnim tržištima, unapređenje aviodostupnosti i program podsticajnih mjera”, zaključuju u Vladi.

CdM