Mastercard nije imao problema, Visa se vraća u normalu

Podijeli

Kompanija Mastercard saopštila je da nije bilo problema u funkcionisanju njenih platnih kartica, a britansko Regulatorno tijelo za platne sisteme navelo je da je problem sa transakcijama primijećen u toku jučerašnjeg dana na platnim karticama kompanije Visa.

BBC javlja da se platni sistem Visa kartica danas polako vraća u normalu, javlja Tanjug.


Kompanija Visa se izvinila svojim mušterijama, dodajući da za sada nema indicija da je platni sistem zakazao zbog neovlašćenog upada u sistem.

Supermarketi, restorani i barovi širom Britanije juče nijesu bili u mogućnosti da realizuju plaćanja, zbog čega je klijentima savjetovano da sa sobom ponesu gotovinu, prenio je britanski “San”.

Ranije danas, britanski mediji su javili da su platni sistemi i Vise i Mastercarda bili van funkcije.

VISA: Problem nastao zbog hardvera, nije bilo hakerskih napada

Visa je danas saopštila da su teškoće s plaćanjem karticama korisnika širom Evrope izazvani zbog problema hardvera a ne zbog sajber napada.

Kompanija je saopštila da je servis ponovo redovan i da njihovi sistemi danas rade “s punim kapacitetom”.

Kako je navedeno, problem je nastao zbog “kvara hardvera u jednom od evropskih sistema kompanije” i nije rezultat “nedozvoljenog pristupa”.

Korisnici Visa kartica u Velikoj Britaniji, Irskoj i drugim evropskim zemljama javili su juče da su im kreditne i debitne kartice odbijene kada su s njima pokušali da plaćaju, a istovremeno su brojne firme javile da ne mogu da procesuiraju transakcije s Visa karticama.