YouTube među tinejdžerima popularniji od Facebooka

Američki tinejdžeri sve rjeđe koriste Facebook i u virtualnoj komunikaciji biraju ostale platforme poput YouTubea, Instagrama i Snapchata, pokazali su rezultati ankete.

Facebook koristi njih 51, što je za 20 odsto manje u odnosu na 2015. kada je američki Centar za istraživanje Pew zadnji put proučavao navike tinejdžera kada su posrijedi društvene mreže, navodi u petak BBC a prenosi Hina.


Većina tinejdžera u dobi od 13 do 17 godina posjeduje ili ima pristup smartphoneu, a 45 odsto ih je gotovo neprekidno online.

Anketa je pokazala da je YouTube preuzeo dominaciju nad Facebookom. Čak 85 odsto tinejdžera preferira YouTube u odnosu na Facebook.

Na drugom mjestu po popularnosti među tinejdžerima je Instagram sa 72 odsto korisnika, a na trećem Snapchat sa 69 odsto.

Broj tinejdžera koji koriste Twitter (32 odsto) i Tumblr (14 odsto), nepromijenjen je u odnosu na rezultate iz 2015.

I premda je Facebook izgubio popularnost među tinejdžerima u odnosu na YouTube koji je u vlasništvu Googlea, raste popularnost Instagrama, mreže u vlasništvu Facebooka od 2012.

Istraživanje centra Pew, u koje je bilo uključeno gotovo 750 tinejdžera tokom mjesec dana, pokazalo je da je prije tri godine smartphone posjedovalo 73 odsto djevojaka i mladića, a danas ga ima 95 odsto tinejdžera.

Dok većina mladih koristi istu društvenu mrežu poput njihovih prijatelja i kolega, tinejdžeri slabijeg imovinskog stanja više vole Facebook od onih koji pripadaju višem društvenom sloju, pokazalo je istraživanje.

Gotovo trećina ispitanika uticaj društvenih mreža na njihov život ocijenila je pozitivnim, četvrtina ga smatra uglavnom negativnim, a najviše – 45 odsto učesnika ankete odgovorilo je da njihov uticaj nije ni pozitivan ni negativan, piše BBC.

jun 2, 2018 at 5:28 pm